lördag 28 april 2012

Sötnos

När jag fick stjärnflockan av Nilla ville jag inte ha med den! Tyckte det var lite ogräs varning på den och försökte verkligen få bort alla rotdelar. Men det lyckades jag inte med. Som tur var. Nu efter ett par år har jag ändrat mig och inser att det kan bli en kanon marktäckare under New Dawn - de spräckliga bladen tycker jag till och med om nu. Och vem kan motstå blommorna nu?

Lungörten har verkligen blivit en favorit. Ska delas så den sprider sig efter blomningen! Har sett en röd sort i ett dike... Kanske ska cykla dit med spade.... hhhmmm

Nakenfis

Den kom så fint. Fina blad och ett, i alla fall ett fint fikon. Så kom det en rejäl köldknäpp för två veckor sedan även inne i växthuset där jag inte satt på någon värme då. Så alla blad där uppe i kronan gav upp. Fikonet ser också lite skrumpet ut nu... Men nu verkar det vara nya bladknoppar på gång.

Det verkar bli så få men blir så många....

När man sår i pluggboxen är man så förtvivlat sugen på att komma igång och det verkar så lite med en rad. Tänk om inte alla tar sig? Pappa ville ju ha i år, trädgårdsmaffian har beställt, syrran är intresserad och så en kollega på jobbet... Näää nu är det flera som inte tagit sig, bäst att kompletterings så. I båda pluggboxarna! Tja så börjar de komma upp och ska planteras om. Då - först då trillar polletten ned- men hallå det är ju 49 fack i EN pluggbox.
Men nu är det "bara" knappt tio kvar att plantera om.
 Moneymaker och en körsbärssort är kvar i pluggboxen och ska få nya krukor snarast. De ligger ju som synes något efter de som redan fått nytt husrum för någon vecka sedan.
 Men nu märks det verkligen att jag sått två veckor senare i år än förra året. De har inte kommit alls så långt. Men det kanske är lika bra, för de står egentligen lite för varmt på nätterna så de blir lite taniga. Men det är för kallt i växthuset än. De blir säkert bättre om någon vecka. Får återkomma med det.... Gurkan har i alla fall börjat blomma!

Bara ett par blev femton!

Förra året hade vi för många chilipeppar plantor. Så jag tänkte ha färre i år. Men av någon outgrundlig anledning står det nu femton plantor och växer till sig. Fina är de och en ny sort har smugit sig in i år. Får dock stå inne ett tag till för kallt i växthuset än. Återkommer med mer om den nya sorten....

Växtvärk!

Det är verkligen helt otroligt vad rabarber kan växa både fort och stort. Det är bara någon vecka sedan jag satte över murarhinken, visserligen hade de redan kommit långt redan då. Men kolla nu! Dags för paj :-)



Stubbfrissa

Förra året flyttade jag bort en av pionerna vid bäcken för det var för stort med båda. Sedan flyttade jag dit fjärilsbusken som inte alls kom till sin rätt uppe vid komposterna. Nu ger det sig om den överlevt vintern, det är ju lite mindre skyddat vid bäcken. När rosorna var klippta för någon vecka sedan klippte jag även ned fjärilsbusken. Det verkar vara liv i en av sidogrenarna så jag hoppas. Så länge lyser ju lungörten helt fantastiskt!


Godis för goa gubbar!

I år har många av plantorna klarat sig i jorgubbstunnan. Så idag har de fått ett lager koskit med benmjöl och aska på toppen. Jag fick lyfta ur de tre övre plantorna, dela dem och sätta tillbaka sedan. Får samla avläggare och fylla på i alla sidofacken.
Inne i växthuset har första blomman blommat över och börjat förvandlas till gubbe!

Bäddat för hallonmums!


Nu har jag rensat rent och klippt ur hallonen. Eklöven som låg kvar smulades sönder, ekollen plockades väck och sedan fick varje planta en rejäl giva benmjöl, koskit och lite aska. Sedan täckte jag alltihop med min "present". Grannen hade hämtat flis och lastat av i tomtgänsen- tippelitoppen ;-)

Ytterligare flytt

Förutom blåbärsbuskarna har vi även flyttat vår japanska blodlönn. Efter tio år fick den inte stå kvar där den planterades. Den stod för nära vägen och för nära en rosenspirea och silverpäronet. Dessutom tror jag att vi fyllt på jord lite högt runt jordstammen för ett par år sedan. Men shit vad svårt det var att få upp en rejäl jordklump! Nästan ingenting kom med kändes det som :-( hoppas verkligen det går vägen ändå. Får vara noga med vattningen ett bra tag framöver. Det kommer små blad knoppar nu i alla fall tre veckor efter flytten. Den fick rejält med koskit i nya gropen och det har regnat en hel del nu det sista vilket känns bra.

Blåbärsbuskarna verkar trivas

Nu börjar bladen spricka ut, vilket inte syns så bra här. Men istället syns det hur snyggt det blev med stenarna som inramning. Idag hamnade en skottkärra flis över jordytan också. Allåkerbär står på önskelistan för att användas som marktäckare under buskarna så småningom.

fredag 6 april 2012

Triss i sippor!

Årets nykomling är gulsippa! Tack Lisa för den. Ska erkänna att jag faktiskt glömt bort att jag grävde ned den i höstas. Vilken kul överraskning när den tittade fram för ett par veckor sedan. Inte ens en riktigt rejäl frostnatt med snö tog knäcken på den. 
 Vitsippsmattan är bedårande nu i skogen bakom oss. Ett överdåd av vitsippor som doftar så gott, särskilt när det regnat lite.
 Blåsippan som är tuffast och tidigast har gett upp nu och låtit lungörten ta över. Men de är så underbara varje år när de kommer så tidigt först av alla i trädgården bortsett från julrosorna.