tisdag 31 juli 2012

Inget som växer...

Men det pryder ändå sin plats. Lite alster från keramikkursen hos Linda i Kungälv. Det var kul. Ingen av sakerna utom hatten hade jag en tanke på att göra innan jag åkte dit. Min Gubbstubbemedhuspåhuvudet är jag nog mest nöjd med. Ser lite blanka ut på bilderna, vilket inte helt stämmer.

Så fin!

Nu har de första knopparna slagit ut. Den är verkligen jättefin :-) Bilden ljuger lite den är mer blåaktig i tonen. Men inte så blå/lila som jag hade trott. Verkligen fin tillväxt och kraftiga knoppar - och många, den kommer nog att blomma ett bra tag om ingen kommer och mumsar på knopparna eller om den surar av för mycket regn. Men just nu njuter jag. Namnet får jag avslöja en annan gång!

måndag 30 juli 2012

Missade nästan!

På något vis tar jag för givet att inte förvänta mig för mycket första året. Därför har jag inte tittat så noga kring den vita rosen jag köpte i Estland- en Iceberg som ska bli hög -3 meter enligt sin lapp. Tänkte att den kanske kan bli fin ihop med en återblommande Sympathie? Om nu Sympathie någonsin kommer igång? Hur som helst blev glatt överraskad när jag såg den här vackra klasen med blommor. Har ju nästan blommat över... Fina skott kommer upp också - bättre än vad Sympathie lyckats med än så länge...

Inga gubbar men nya plantor!

Kunde inte låta bli att prova, när en kompis dotter sålde plantor i våras. Två plantor av Ananasgubbar- vita jordgubbar som ska smaka ananas. När plantorna kom tidigt i våras var de jättefina, små men fina. De planterades om och bodde i växthuset tills där blev för trångt. Men några blommor har jag inte sett skymten av inte ens knoppar... Men många små nya plantor är det absolut på gång!
Kanske är fel att spara småplantorna? Får jag blommor om jag klipper av rankorna? Har ändå inte sparat alla!

lördag 28 juli 2012

tisdag 17 juli 2012

Så kul när det kommer fina skott!

Fördelen med att åka bort är att få komma hem och bli glatt överraskad. Glad över det som växer bra även när man inte är hemma. Några av rosorna kommer med jättefina skott och knoppar!
Jättefina röda tillväxtskott på en av de nya rosorna jag fick i våras - Piano. Spännande blomknoppar överst till höger på den nya hemligheten. Sedan Leverkusen nedan till höger som var hopplöst angripen av rosenstrit - heter de så de gröna larverna? Som nu verkar trivas fin- fint utan larver och skjuter jättefina skott. Det här lovar ju gott!

I år har vi fått kalasa!

Plantorna som var kvar i tunnan har tagit sig fint och blommat. Dessutom fick vi massor av plantor av Peter och Lena att fylla ut de hål där vi inte hade plantor eller där de hade dött. Så i år har vi verkligen fått möjlighet att gå och snaska jordgubbar under nätet! Mums :-)

Skam den som ger sig!

Jag har ju haft så fint med stora prästkragar jämte bäcken. Men de verkar vara snigelgodis - bläk. Men nu gör jag ytterligare ett försök men en ny planta, vet inte hur många jag grävt ned sista året....

Kan det bli flera?

För första gången har jag sett den blomma i vårvintras. En ny julros, minns inte riktigt var jag köpte den... Glömt att skriva upp det verkar det som. Vid nyår klippte jag av en stängel för jag trodde den blommade då! Knasigt! Det gjorde den ju inte alls. Den blev tre gånger så hög och i toppen grenade den ut sig med många små grön/lime/vita klockor. Supersöt. Nu har den stått med blommorna i flera månader och till min stora förväntan är det nu svällande frökapslar som har så smått börjat öppna sig! Hoppas hoppas det blir fler!

Blomexplosion!

Precis så ljuvligt, precis så överdådigt som jag önskade när jag planterade dem. Honungsrosen och Flammentanzen flätar in sig i varandra och blommar just nu ohejdat. Så fint och så underbart det doftar! ALLA borde ha en Honungsros- men se till att ha ett rejält klätterstöd! Mmmmmm tid att njuta :-)

Trögt plus omöjligt!

Trögt för rosorna att komma igång. Nu har de ju ändå stått i 2,5 år och etablerat sig men ändå tar det tid innan de på allvar kommer med knoppar. Men nu kommer de ialla fall fint....
Omöjligt verkar det vara att få en skir vit svävande brudslöja att bli sällskap till Jacques Cartier och Mme Boll. Förra året var fröplantorna för klena. I år har verkligen sniglarna haft storkalas- förbannade kräk!

Vad är det som spökar?

För tre år sedan planterades klematis Nelly Moser. Jag har klippt ned och väntat och förra året blommade den superfint. Den stod lite för nära Rosenflockeln så jag tyckte den kom lite i skymundan. Så i våras grävde jag (Mathias) upp Rosenflockeln och flyttade den för att klematisen mer skulle komma till sin rätt. Två jättefina skott kom i våras och blev lika höga och fina som förra året. Men så helt plötsligt vissnade det ena skottet bort. Rackarns - jag misstänkte någon av alla kaniner, men jag kunde inte se några skador... Efter ett par veckor hände precis samma sak med det andra skottet! Trist ingenting kvar!

Lite oskärpa i bilderna men det är verkligen ingen rolig syn. Förstår inte vad det kan vara.....

Jippii första druvorna på gång!

Beskärning är verkligen nyckeln - det inser jag nu. Jag har fegat och inte vågat beskära vindruvan de första åren. Men förra året lånade jag en bok på biblioteket - Odla vin, av Samuelsson och Schenkmanis och insåg att det var helt fel taktik. Så jag beskar rejält förra året. Hehehe här är resultatet :-)
Flera klasar på gång. Nu har jag lånat boken igen och är på gång med sekatören.... I år ska jag märka upp sticklingarna bättre också!

Ska jag beskära eller inte?

Än så länge lever lönnen. Men så mycket mer är det inte. Jag visste ju att det skulle bli tufft. Jag har ändå passat med vatten- rotvattning varje vecka. Nu är frågan om jag ska beskära kronan för att balansera den mer mot de stackars rötter som följde med flytten? Får fundera på det...