fredag 31 maj 2013

Hemlig sötnos

Värst vad tulpanbladen hänger kvar länge tänkte jag....

Tittade en gång extra och insåg att det inte alls var tulpanblad som höll på att trilla av. Det är ju en klematis. För ett par år sedan köpte jag en yttepytte fröplanta i en trädgård i Veddige som hade öppen trädgård. Visste inte alls vad det skulle bli för färg. Men trots att jag visste att de inte visste som sålde den trodde jag ändå att det var en blå...

En storblommig blå. Hhhhhmmm inte ett rätt småblommig tidig alpklematis och rosa. Som nu helt plötsligt bestämt sig för att börja blomma. Tack säger jag med ett glatt leende! 

torsdag 30 maj 2013

Sista klippningen för i år

Som de har sett ut - rosorna. :-(

Förra året kom Leverkusen och Crown Princess Margareta så fint i sin ställning blev gott och väl 1,5 m. Men i år. Trots att jag relativt tidigt svepte in dom i säckväv. 

Får vara otroligt tacksam att de alls lever men är ändå lite ledsen för att det inte finns någon höjd kvar. 




New Dawn har också frusit ned helt. I år igen. De hade ju en bedrövlig start förra året. 

Bonican verkar dock ha dött :-( helt...

Mera fynd

Så mycket fina saker det fanns på Chelsea. Tur att man redan köpt växthus... Varför är det inte plättlätt att ta med två stålfåtöljer med ett bord på flyget? Eller en gungstol?!

Men en nätt men ändå stadig stålhylla fick följa med hem!
Här ska det få bo pelargoner!

Sedan en groda! Gillar verkligen grodor. Men inte för gröna... Helst i betong eller metall...
Sedan två fiffiga trådburar eller hur man nu ska säga. Det fanns olika former. Fyrkanter, hjärtan eller formade som kyrkfönster. Jag bestämde mig till slut för löven. 
Tanken är att det ska planteras i dessa. Taklök -återkommer med bilder på det! 
Vilka fynd! 

Chelsea fynd

Hosta- funkia föll jag för i London. Lustigt hur riktiga tråkväxter helt plötsligt inte alls är tråkiga längre.... Pelargon, funkia, heuchera. 

Hur som helst köpte jag med mig två sorter hem det hade blivit tre om kontanterna varit i min plånbok och inte i M:s, som kom först på em. 

"Någon" ville gärna vara med när etiketterna skulle fotas ;)
Tre Revolution hamnade uppe i nordöstra tomtgränsen precis bakom Filippa äppelträdet och de är gröna med bred vit lite ojämn kant. 

Två Whirlwind hamnade precis innan samma äppelträd ihop med den grekiska vädden. Dessa är också gröna med vita fält men mer vitt och mer oregelbundet. 

Får återkomma när de kommit upp!

tisdag 28 maj 2013

Gott och blandat

Så himla fort det går! På bara ett par dagar är tulpanblomningen över. Men de är en sann ögonfröjd så länge det varar. Måste ta bilder på söndag så jag har koll på var de finns eller snarare var det finns luckor så jag kan gräva ned fler till hösten...

söndag 19 maj 2013

Som en tjuv om natten...

Jag kunde inte låta bli. Är man i Båstad är det ju inte ens 3 km till Norrvikens trädgårdar. Så jag tog på mig löparskorna på morgonen och gav mig iväg. 

Efter lite spanande såg jag att staketet inte gick hela vägen runt. Så jag smög in och gick ett varv bara för att njuta. 

Tack för titten. 

torsdag 16 maj 2013

Tjusiga

Måste erkänna att jag är svag för liljeformade tulpaner. De är tjusiga, lite mer flärd...

Nöjd med att dessa åkte med i lökbeställningen i höstas. Men jag hade såklart glömt vart jag grävt ned dom. Så en glad överraskning nu när de dyker upp :) 
Synaeda Orange var namnet

Spännande!!!


Att få se de första blomklasarna i växthuset! Redan! I maj :) tänk om det blir druvor i år.... Riktiga. Förra året fick vi ju smaka på Zilga men det är ju staketdruvor och tja de var helt ok men i ärlighetens namn ingen smaksensation. 
Och nyplanterade Einset tar sig fint!

Exotisk hetta och vass svalka

I år testar jag för första gången physalis. Men jag sådde lite för sent så frågan är om plantorna hinner ifatt. De står i förgrunden framför gurka och zucchini som bromsat upp tillväxten lite för mkt i växthuset. Var på väg att ta in hela flaket i huset för lite mer värme. Men det behövs ju knappast nu när vi fått värsta sommarvärmen!
Chilipepparen har också stannat av lite i tillväxten. Men plantorna är fina och betydligt mer stadiga nu än för någon vecka sedan. 

Riktigt fina!

Det växer så det knakar just nu i växthuset. Tomatplantorna har blivit riktigt fina! De har mörknat av att få mer ljus stannat av på höjden och istället blivit kraftigare! I år ska det nog bli bättre tomatskörd om det här kalasvädret kan hålla i sig :)

tisdag 14 maj 2013

Tråkgöra

Det är frestande och härligt att frossa i blommande lökar i mars. I år köpte jag massor med små tete a tete, pärlhyacint och små krolliljor. Det är inte lika frestade att ta tag i plantering av dessa lökar nu två månader senare. 

Men det blir ju helt klart fint när de kommer igen...

Nykomling

Här har vi fått en bit grekisk vädd. Tack för det Emma. Jag har satt några köpeplantor men de har inte tagit sig ordentligt. Men det här var en rejäl klump så den kommer säkert att bli superfin!

Mer ris än ros

Vårvintern har inte varit nådig mot rosorna :-( Jag är verkligen ledsen och orolig för Leverkusen och CP Margareta. De växte till sig och blommade så fint förra året. Nu är frågan om det ens finns liv i grenarna?!
Honungsrosen och Flammentanz verkar ha klarat sig fint. Men de står ju också nära huset...

Sista vårsådden

Då var pallkragarna tömda på extrajorden från varmbänken och frön sådda. Det blev en låda med blommor massor med blommor. 

Den andra fick tält och frön av morot och rödbetor. I år satte jag ihop tältet och hoppas att det ska skydda lite. Nu är det dessutom lite kallare ute igen. Sista pallkragen står och väntar på zucchini och bönor från varmbänken. 

Nya gubbar

Det hjälper inte att tänka varje höst att jag ska ta in jordgubbstunnan för att öka sannolikheten för att plantorna ska överleva. I höstas försökte jag för sent. Tunnan var fastfrusen. Resultat två kanske tre plantor har överlevt. 

Så det var bara att köpa nya plantor på Lisebergs trädgårdsmässa. Jag tog vad som fanns och fick blanda sorter. På toppen spetsade jag med några sticklingsplantor av ananasgubben som övervintrat i garaget. Hoppas de ger frukt i år. Förra året blommade inte ens de två plantorna -skickade bara iväg mängder med revor. 

När planteringen var klar drog jag över en huva som skydd ett par dagar. 


söndag 5 maj 2013

Sista gänget

Har fått "nya" lyxiga krukor och nu har de dessutom fått flytta ut till växthuset. De blev för tok rangliga inne och med omplanteringen blev det för mycket och tungt att släpa ned till garaget varje natt.

Frågan är om det är för snålt med 5 grader på fläkten på nätterna?!



Utflytt

Nu har jag tömt fönsterkarmarna inne och flyttat ut allt i växthuset. Frågan är hur svalt de klarar nätterna?! Nu står fläkten på 5 grader är det för snålt tro?



onsdag 1 maj 2013

Vem blir först?!

Ett av chilipepparträden övervintrade i garaget. Översållat med löss tog jag alla bladen i höstas/vintras. Nu när bladen började komma i mars/april har även lössen varit där. Men jag har varit ihärdig som bara den med såpspriten. Nu verkar lössen ha gett med sig. Men bladen är fortfarande buckliga och den ser inte helt supertoppen ut. Men ändå såååå mycket större än årets fröplantor som står på till växt.

Men vem ger frukt först övervintrad lushärjad eller frösådd Jamaican Bell?!



Snällare temperatur i år

Det är helt Åkes förtjänst. Han tyckte fikonet skulle få komma in i huset från garaget. Och sade HAN det vem är då JAG att ändra?! Så istället för chockartade minusgrader så har fikonet få stå och gosa i vardagsrummet. Ikväll fick det till och med en ljummen dusch. Men det största fikonet trillade av när jag planterade om det förra veckan. Och det minsta fikonet trillade av på väg in i badrummet. Men åtminstone ett sitter kvar. På lördag är det utflyttning till växthuset...



Omskolning!

Dags för nya lyxiga krukor! Nyper bort alla blad och sparar bara de blad som sitter i toppen. Sedan i med så mkt jord det går. Cramers yrkesodlarjord producerad av Emmaljunga. Snart ska de få flytta ut till växthuset oxå. Idag fick de bara vara ute på studiebesök över dagen...