måndag 26 maj 2014

Fruktpremiär

Spännande! I år är utomhus druvan "Wallertin" som jag fått av Catharina på Byttorp på gång att blomma för första gången. Jag har hittills varit glad för att den etablerat sig ute på friland. Varit glad för att den sköt rejäla skott och började klättra upp i nysnickrade pergolan förra året. Och nu! Embryon till blommor! Blir det blå eller gröna druvor?! Ingen aning men så kul! 


Blompremiär

Nu har den rödbladiga flädern tagit sig! Grenarna som sköt upp förra året är dessutom redo att släppa fram de första blommorna! Så nyfiken på färgen! Kommer det bli tillräckligt många för en omgång saft? Kommer blommorna och saften bli rosa? 


Smaklig premiär

Samma dag som vi kunde köpa färska svenska i butiken kunde vi gå ut i växthuset och plocka första egna. Mogna ljumna jordgubbar. Sååå gott! Så tidigt! Så bra beslut att lyfta in tunnan i växthuset i höstas inte nog med att plantorna överlevde bären kommer tidigt!



tisdag 20 maj 2014

Premiär!!

Så himla kul med första trädpionblomman! Jag köpte två på nordiska trädgårdar för tre år sedan. En av dem tog sig aldrig. Den andra har överlevt men etablerat sig sååååå låååångsamt... Men nu så :-)
Svårt att få rätt färg på kortet men jag tog med mobilen för att få knoppen innan den öppnat sig helt. Missade fota innan man såg färgen. 

Snygg kontrast mot de fina gula tulpanerna jag fick i en kruka av Hedins för många år sedan en påsk. Varje år kommer de tillbaka lika fint! Kul. 



onsdag 14 maj 2014

Sommarblommor

Egentligen skulle jag vilja så sommarblommor i alla mina pallkragar. I alla fyra. Jag vill kunna plocka enorma buketter utan att det syns. Men jag vill ha dill, persilja, sallad, mangold, morötter, lök, kailan, rödbetor, pak choi, bönor... Tja mycket... Så blommorna får hålla tillgodo med en pallkrage. 

I år är det krasse, ringblommor, ringkrage, blåklint, sömntuta, sommaraster och jättesolros. För många sorter? För tätt? Jaaa förmodligen...



Sparade några små vitlökar i ett hörn för att kunna skörda blast. 

Så skönt att vara ute en stund. Så många mygg i fukten som jagade in mig efter en stund!

söndag 11 maj 2014

Festlig sista måltid...

Mild vinter och nu en hel del regn. Toppen tycker alla sniglar och verkar vara fler än någonsin. Tyvärr! Men om de trivs så bjussar jag på öl. I snigelbaren ihop med gift. Hoppas det ska göra susen...

Mycket liv

Trots att bönor är kinkiga med jordtemperaturen och det är kallbänk och inte varmbänk i år. Så verkar det mesta ha grott. 


Bondbönorna är jättefina!


Cobra är bleka utmed kanten men på gång. 


Vaxbönorna längst bak ser fina ut. Längst fram kommer- tja vad var det nu igen?! Minns inte....


Det var torrt i bänken. Toppentorrt om du frågar svartmyrorna! Det bara kryllar av dem. Det blev verkligen värsta livet när jag krattade mellan raderna och vattnade!

Syns inte så noga men det var många. Hoppas vattnet gör nytta 60 liter hällde jag i...



Mycket blommor!


De är små och bleka. Men många och de verkar ha överlevt frostnätterna som var för någon vecka sedan. 


Och idag fick buskarna gödning ett par nävar och så som det ösregnat borde det göra nytta! Så nu hoppas vi på många goda blåbär!


Alla goda ting är tre



Jag föll för frestelsen på Lisebergs trädgårdsdagar... En grapefruktsplanta stod där och lockade med halva priset. Två citrus är ju egentligen nog om sköldlössen invaderar. Men grapefrukt är ju min "fajjejiit" som K skulle sagt. Så nu har den flyttat in!



tisdag 6 maj 2014

Tillväxt

Bland frösådderna...
Tomater

Chilipeppar

Fler tomater och sallad

Gurka




måndag 5 maj 2014

Duns

Bäst som man sitter där och gungar i uterummet och känner doften av citronblommorna blandas med nyutslagna liljor hör man en duns. Första citronen dunsar ner i krukan och tycker att nu är jag klar. 

Hhhmmm tar den och ytterligare en från trädet som lossnar bara jag tar i den. Funderar. Limoncello eller citronpaj eller GT?! Skurar rent dem och händerna får en otrolig citrondoft! Näää kan inte vänta på inköp av sprit, socker eller tonic. Det får helt enkelt bli nypressad citronjuice med en tesked florsocker och iskallt vatten. Lemonad. Mmmm så gott!


fredag 2 maj 2014

Finaste påskpyntet

Barnen har varit hemma hos mamma och pappa på påskledighet. I deras trädgård fanns svällande knoppar på Rosenkvitten. Kunde inte motstå att prova med att ta in några grenar...

Så fina de blev! Måste jag göra om -om jag får chansen!



Pricken över i

Sakta men säkert har nya uterummet fyllts med klorofyll. Mycket är där bara tillfälligt väntar på att få flytta ut till växthuset. Med det kyligare vädret och minusgrader på nätterna får det vänta ett tag till...

Men några året runt boenden har anlänt. Just nu fylls rummet av ljuvlig citrusdoft. Härligt! Att man kan ha så generösa vänner som hjälper till att fixa så man kan komma åt att köpa så här stora träd till överkomliga priser? Fantastiskt! Tack Lisa :)



Kallbänk istället för varmbänk

I år har vi inte orkat åka iväg och hämta hästskit. Med tillbyggnaden av huset tog krafterna slut. Istället tömde jag förra årets trädgårdskompost i varmbänken och lade fin kompostjord överst. 

Det är ju så mycket varmare än förra året så jag sådde tidigt ändå. Och det verkar funka...