tisdag 24 juni 2014

Läskande i vinter!

Då var det premiär även i saftbunken! Första satsen satt på mina rosa/röda fläderblommor. Jag valde mest lime som kompis i grytan får se hur det kan smaka. Nu står den och drar. 



lördag 21 juni 2014

Ljuva ljuva sommarnatt

Klockan är över elva och trots skymning är himmeln blå. Det sista man ser ute innan man drar ned rullgardinen är honungsrosen som är översållad med blommor lika ljuv som sommarnatten...
Me like


Så härligt!

Blomsterkransen är nästan viktigare än sillen för mig. Med två tjejer tar det tid att göra tre kransar. Mycket blommor går åt eftersom jag flätar och inte bygger med ståltråd eller tar annan tråd. Varje år har jag fyllt en hink med blommor från dikeskanter, trädgården och var jag kan hitta. 

I år orkade jag inte plocka innan. Så trött. Så mycket på jobbet. Så ont i huvudet. Men så glad man blir ändå när man kliver ut midsommarafton morgon i egna trädgården och inser att det finns både blommor och tid som räcker till åtminstone två kransar. Jag fick klara mig utan. Men det blev till två glada tjejer <3


Glad midsommar!

Praktfull premiär

Flera pioner köpte jag på Nordiska trädgårdar för flera år sedan. Röda. Jag saknade och ville ha mörkröda. Tidigblommande bondpioner har jag fått av faster och granne. Men maffiga mörkröda ville jag ha. Nu flera år senare blommar de äntligen!

Kass färgåtergivning i mobilen ska verkligen försöka hinna fånga bättre med riktiga kameran...





lördag 14 juni 2014

Bättre förutsättningar?

Inte ett enda fikon har jag fått smaka på. I flera år har jag med spänning sett små fina kart komma fram, växa till sig och antingen trilla av eller gulna. Så trist. Har tänkt att det beror på att jag flyttat krukan, vridit den eller temperaturomslag.
När vi var hos Åke Truedsson för ett par veckor sedan tyckte han att om man överhuvudtaget ska ha fikon i kruka måste det vara en stor kruka. Minst 40 liter och så måste man vattna jämt så fort den torkar ut trillar karten. Svag näringslösning vid varje vattning. 

Så nu! Ny murarbalja på 40 liter ful som stryk men den går ju att lyfta om man ska flytta krukan. Ska försöka sy ngt att trä över. Mycket riktigt var jordklumpen torr. Men nu är den genomdränkt och jag har lagt kakaoflis för att hjälpa till att hålla fukten. Så nu får vi se... Sitter ju några fikon kvar kan de få stanna och mogna? Kanske?






torsdag 12 juni 2014

Försiktigt spirande

Tummen upp för att Anna och Oscar överlevt flytten från ett skyddat växthus hos Lisa. Lite tuffare tillvaro väntar utomhus. Men fint klätterstöd ska de få. Hoppas inte på några kiwisar iår. Men kanske nästa år? Eller 2016?

Oscar


Dött lopp?

Visste väl men ville inte inse att flytta stora järnekar är en chansning. Efter ett par veckor har bladen förlorat sin mörkgröna färg och blivit mörka, torra och lossnar. Bara att ta fram sekatören och hoppas på det bästa. 

Före...



Efter... Inte mycket kvar :(




onsdag 11 juni 2014

Tårta

Jordgubbsmousse eller vanilj? 

Har velat göra en själv ända sedan förra året då jag såg en liknande på en blogg. Men då var det för sent de hade blommat över hos mig då. 


Själavård, vardagslyx, extravagant njutning tja helt enkelt underbart ljuvligt...

söndag 8 juni 2014

Lila heltäckningsmatta...

... Inne i rododendrongrottan. Hur ljuvligt vackert är inte det?! Tänk om den kunde få ligga kvar länge och lysa upp? Att det kan bli så vackert när något vissnar? Visst blir det extra kul att klättra runt när det snöar ned stora lila tussar runt omkring?



Underbart är kort...

.... Alldeles för kort. Bara några dagar får man chansen att njuta av vallmon. De aprikosa är ljuvliga! Men måste se till att gräva upp och flytta de orangeröda som står precis intill - de får bo någon annanstans...

Ljuvliga ogräs

Det kan inte hjälpas. Varje år när blommorna slår ut -UTANFÖR tomtgränsen veknar jag. Kriskål är förfärligt ogräs. Men så ljuvliga med pioner. Årets första pionbukett. Till dig mormor där uppe....

Luskrig!! Urartade till krig med barnen...

Bläää så mycket löss det är i år! På rosorna sitter de gröna i flera lager på varann. På den rödbladiga flädern som ska till och blomma för första gången i år sitter det kopiösa mängder som nästan ser blåaktiga ut. T-spriten är slut! Men inte stridslusten! 

Vattenslang hård stråle... Nu jäklar! Då kommer barnen springande :-) Jag vill! Mamma får jag?! -Nej jag ska bara... Eller nä förresten... OK du får..  Men NEJ wooaahhh inte på mig! 
Tja så gick det som det gick... Två slangar. En husknut. Iskallt vatten. Blöta kläder. Gapskratt. Mitt i stod Flammentanz och lössen flög!
Ibland kan det vara kul med löss. Men bara ibland.