måndag 22 september 2014

Sent men massor!

Jag väl kanske tuff som satte ut chilipepparplantorna iår. De fick faktiskt inte plats i växthuset. Även om det varit en varm och fin sommar har det ändå gjort att det tagit tid för blommor och frukter. Allihop är ju dessutom fröplantor. När det kom lite regn och rusk för en månad sedan insåg jag att de måste in. Växthuset var ju bokstavligt talat nedlusat så de fick komma in i uterummet. Monkeyface svarade direkt genom att låta oräkneliga frukter mogna! Så här ser det ut nu när vi (min man) gjort två starka röror en harissa och en med mango och använt flera frukter i matlagningen. 


Hot lemon har massor med frukter som precis börjat mogna. 


Jamaican bell är skittrög! Har nog inte ens fattat att den står inne?! Mognar till jul kanske?

fredag 19 september 2014

Ogräs... Eller näe vänta lite...

Såg att en tomatplanta börjat spira bakom nyplanterade kiwin och att någon trädliknande planta också tagit plats ihop med lite annat ogräs. Böjde mig ned för att riva bort alltihop samtidigt som jag funderar på vad det kan vara för "trädogräs" eller är det ett rotskott från kiwin?!? Näää bladen helt annorlunda inte är väl kiwin ympad?

Drar upp och ser en rejäl rot och nämen vänta nu... En stor kärna?!?! Tomatfröplanta, kompostjord, stor kärna - det är ju en  avokadoplanta! Wow coolt. Avokadokärnan i varmkomposten har bestämt sig för att gro. Stolt förevisades plantan för samtliga familjemedlemmar och alla röstade för att den skulle premieras med en kruka i uterummet och få chans att överleva svensk vinter. 





Så nu är den omgiven av exotiska kompisar. Kakaoflis som täckning i krukan och under en fikongren. Vad ska det bli av den här måntro?!

torsdag 18 september 2014

Äppelår

Massor med fina äpplen. Familjeträdet har producerat fin fina Katja och ännu fler James Grieve. Filippa har det blivit en hel del. Ingrid Marie får sitta kvar i trädet ett tag till hoppas på att blåmesarna inte ger sig på alla frukterna. 



onsdag 17 september 2014

Sol ute och sol inne!

Superfina dagar soligt och varmt. Har vabbat med minsta och fått chans att njuta lite av vädret. Men idag ligger jag själv helkass och orkar inte ens gå till uterummet :-(

Gläds åt en riktig favorit som jag plockade in igår. Älskar ringblommor. Härliga färger. Luktar gott. Blommar länge. Vacker fröställning. Smakar gott!


Förfall

Merde vad det ser ut i växthuset nu! Visset är liksom bara förnamnet på tomatplantorna. Fullt med vita flygare. Köpte rovkvalster för ett par veckor sedan men neeej de har inte gjort sitt jobb eller också var det helt enkelt för mycket. 

Även physalisen tappar mängder med gula blad. Den som stått ute ser frodigare och finare ut. Men där finns det ju inte lika många mogna bär och det är ju faktiskt bären som räknas... Eller tomaterna för den delen. Så mycket tomater vi fått iår! Så himla sent de började mogna men nu så! Grönrandiga, bruna, orange, gula, röda söta och alldeles underbara. Även om plantan i sig ser helvissen ut...




Efter skörd åker de i komposten...


De gröna mini green zebra och green yellow. Är ok i smak. Men är svårt att veta när de är mogna. Skalen blir ofta fula också. Så de går bort nästa år. Irishka busktomat har skördat bra så den får det bli igen liksom poivron jeune orange avlånga. 

söndag 14 september 2014

Pysselsug...

Varje år vid den här tiden blir jag så sugen på att göra krans! I år är jag mest irriterad över att jag inte planterat hortensior. Jag har ju endless summer på min önskelista. Syrenhortensian dog och borde ha ersatts. Skärpning! Får spana efter reafynd! 

Men det finns ju mycket annat att binda krans av... Klematisfröställningar, rosor, ulleternell, malvafröställningar, kärleksört...



Hjärta bidde det...

Nu börjar de mogna!

Första vindruvorna på friland. En wallertinsort. Nu kan jag åtminstone se att de kommer att bli blå. Har tjuvsmakat och de är fortfarande sura och har kärnor. Hoppas att solen och värmen håller i sig så att de blir sötare! Jag är så himla glad för den! Dessutom klär den pergolan så himla fint. En terass med pergola och druvklasar -lovely!