lördag 11 juli 2015

Köksträdgården nytt projekt

Det är oftast bra med en tomt som sluttar. Blir mysigare och mer ombonat på något vis. Man kan utnyttja ojämnheterna när man anlägger rabatter. Men i en köksträdgård blir det opraktiskt. Även om man kan få pallkragarna i sig att stå hyfsat plant. Blir det knöligt mellan lådorna. 




K testar limbo under tråden som märker ut vart övre muren ska vara. :-)

Så nu när lådorna började bli dåliga och varmbänken tjänat ut blir det omplanering. 

Steg ett fick bli att ta ner delar av stenmuren som tar upp nivåskillnaden till granntomten. Inte jättekul. Men nödvändigt. Vi kan ju inte riskera att det rasar när vi väl är klara. Det finns i eget inlägg Ny stödmur. 

Sedan började urgrävningen för muren. Tur att man har en man som gillar att gräva. Tjejerna fick för sig att de skulle utöka semesterkassan. Men det blev kortvarigt. :-)



Stödmuren är byggd av vanliga lecablock på en väl stampad bädd av makadam. 




I bakkant muras två odlingslådor. En liten kvadrat i hörnet och en längre längs med bakre muren. Lådorna muras av smalare lecablock. 



Bakom muren fylls det på med stenar och makadam som dränering.


I delen mot granntomten hålls den nedre stödmuren ett halvsteg lägre för att det ska bli lite lägre nivå att kliva upp på. 



Den nedre muren får en platonmatta på insidan innan det fylls på med sten och makadam. Tanken är att måla med silikatfärg och då vill vi inta ha fukt från baksidan som kan tränga igenom och missfärga muren. 


Där vi går har vi lagt betongstenar som är mer tåliga än de putsade lecablocken. Mörkt grå för att matcha skifferplattorna vi hittade på blocket. Tänk vilken tålig farsa man har som ställer upp och kör ned till Helsingborg för att hämta stenen. Själva har vi inte körkort som kan köra så tungt lass. 

Så snyggt det börjar bli!


Nu är även nedre muren putsad. 


Även de murade odlingslådorna blir fodrade med platonmatta. 


Nu är det klart för att skruva ihop första odlingslådan. Inga pallkragar den här gången! På logen hos farsan fanns 2"7 -rejäla doningar. Rå linolja på insidan. Träolja med svart pigment på utsidan. Plastfodring längst ned på insidan så att vatten ska rinna ned i marken på insidan av skifferplattorna och framförallt inte leta sig ut på nedre stödmuren. Även platonmatta för att det ska hålla ännu längre. 





Under tiden fylls de murade lådorna med "jord". I botten färsk trädgårdskompost med grenar, kvistar, blad och eklöv. Ovanpå det grästuvor upp och ned som grävdes undan när vi drog igång. Ovanpå det helfärsk matkompost med matrester. Sedan den brända trädgårdskomposten från förrförra året. Fortfarande en hel del grenar och kvistar. Sedan den i princip färdiga matkomposten proppfull med maskar. Slutligen på toppen jorden vi hade i pallkragarna förra året. 

Den putsade ytan målas med silikatfärg. Så snyggt!

Äntligen kan det första planteras! I den lilla murade lådan får zucchini bo i år. I den längre lådan hamnar förodlade bönor, vaxbönor och haricot verte tillsammans med bondbönor. 


Trälådan fylls på samma sätt som de murade lådorna. 




Äntligen dags att få fylla även den här lådan! I krukor står mangold, rödbetor, ringblomma, tagetes, solrosor, sallat, blodamarant, spetskål fådd av grannen och köpta purjolökar. De första fröna sås; morötter i olika färger, rädisa och dill. Och som pricken över i snygga märkpinnar. Målade spillbitar som jag fått av Annika så snyggt!

Dags för plattläggning på nedre nivån. 





En platta ersätts av plåtram som fylls med finfin jord och där planteras en druva, Rondo från Åke i Skåne. Jag tror inte den kommer funka vid pergolan och bäcken. Blir för torrt där. Den får sällskap av en blå klematis från Estland, Victoria och en Veronica också köpt i Estland. 

Dessutom får physalis och busktomater flytta in på plattläggningen. Inredning. 




Dags för nedre lådan! Nu räckte inte planken på logen. Kompletterade med köpta 2"8. Tar sin lilla tid att olja, måla två lager med träolja, även om sonen gör en del som sommarjobb. Den här lådan delas av på mitten. Tanken är att ena delen ska användas som varmbänk så den fylls inte med jord. I den delen får istället tomater i murarhinkar bo. 




Flera lass med jord och mer yta att plantera! :-)
Rankspenat som jag fått av Friederike, luktärtor, zucchini, asiatisk sallat, ruccola, fler purjolök och sonen planterar isär sin försådda kamomill. Fler morötter sås. 


Vi körde igång 2 maj och två månader senare 4 juli sås i den nedre lådan. Hårt jobb parallellt med heltidsjobb, barn och allt annat som ska skötas. Kul att det blir så himla fint! 

Nu har dessutom bönorna fått fart som fått gräsklippstäcke på jorden. Zucchinin kämpar tappert mot alla förbaskade sniglar. En del av solrosorna hade inte en chans :-(



I övre lådan har det också tagit fart ordentligt delvis täckt av gräs. Purjolöken har fått toarullar för att blekas, inte så snyggt kanske...








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar