söndag 30 juni 2013

Frisera ris

Jag hade tänkt klippa ur Rosenspireorna i år. Men ville vänta tills efter blomningen. Det gick inte de såg helt bedrövliga ut. Så nu tog jag tag i det. Urtrist faktiskt. Men nu är det gjort och fint blev det. Tunt och rangligt med de stackars grenar som blev kvar men de ska väl få muskler och växa till sig nu när de får chansen...

Borta vit röd silvriga rabatten blir jag fundersam. Ska Rosenspirean alls få stå kvar? Den fick ju en plats för över tio (!?) år sedan när totala makeovern gjordes efter omdräneringen mest för att vi hade buskarna och inte visste vad vi skulle sätta istället. 

Nu vill jag nog hellre ha en idegran i det här hörnet. När den fina rödbladiga japanska lönnen har gått i graven :( den klarade inte flytten jag fick med för lite rötter. Det har blivit ett för stort tomt håll mot gatan. Jag vill ha vägg och insynsskydd året runt. Jag fyllde ut genom att dela Rosenflockeln och den ger ju insynsskydd om ett par veckor så det heter duga. Men inte året runt. Det får nog bli en början till en vintergrön idegranshäck...




Chelseafynd del tre

Nu var det ju ett par veckor sedan löven planterades och de har fått ligga på plattorna och blivit regnade på. Rejält. Så de är ordentligt genomvåta och taklökarna har fått chans att ta sig något. Så nu åkte de upp på väggen. Snyggare än vad jag trodde blev det :) Jag tycker inte det gör något att säckväven syns...

Och hyllan har fått pelargoner som hyresgäster. Blev bra det med och lätt att lyfta undan om det behövs. 



lördag 29 juni 2013

Rätt timing?!

Höstanemoner ska ju absolut inte planteras på hösten. De ska planteras på våren. Men funkar det nu?! De är så fina och de vita solhattarna ger jag upp. Två år i rad har jag försökt. Antingen är det fel plats eller glupska sniglar. 

Istället blir det tre vita höstanemoner fyndade på Plantagen med 40% rabatt. 

Får se om de belönar med blomning...

Hållbart året runt


Gången upp från skifferplattorna jämte bäcken används året runt. Det är här vi går upp till komposterna med allt köksavfall. Det sliter hårt på gräset, särskilt på våren, hösten och vintern när det inte ligger någon snö. Det är dessutom trist att klippa gräset här för R2D2 kommer inte ner här det är för smalt. 

Så nu plockade jag upp trampstenarna vi lade nere vid garaget. Där slits inte gräset alls så hårt. De räcker inte hela gången men jag får ta resten ett annat år när jag fiskat ihop fler... Nu är åtminstone biten som hade "stampat jordgolv" åtgärdad. 

Jag tycker det är så fint med Krypkotula. Små miniatyr ormbunksblad. Så jag hoppas att Platt's Black ska trivas här mellan stenarna. 


Skam den som ger sig!

Jag VILL ha stora prästkragar! Så det så. Hhrrrmmpph. Så nu gör jag ytterligare ett försök. Fjärde?! De hade 40% rabatt på Plantagen så jag norpade två plantor och en kartong snigelgift. Nu är de planterade vid bäcken och Matilda är riggad med en droppe öl och två sorters snigelgift under min vita sköldpadda. Så nu jäklar gäller det att prästkragarna får vara i fred!


Sista utfodringen

Nu har rosorna fått otroligt mycket gödning i år jämfört med tidigare år. En omgång i början av varje månad ungefär en näve av chrysan i april -i maj och juni blev det Granngårdens grönsaksgödsel. Sista omgången idag men inte så mycket som en näve. 

En Peace har dött vid växthuset. Den andra lever och ska strax blomma. Kanske samtidigt som Honungsrosen och Flammentanz? Övriga ligger långt efter...

Inte bara tjuvar

Nu blommar i princip alla sorter och Bonny Best har riktiga tomater. Fast väldigt gröna än. Alla har fått en giva av Granngårdens grönsaksgödsel oavsett vilken jord de har. 

Äntligen skördedags

Gurkorna är först ut. Allra snabbast är Sherpa. Vi har redan tjuvskördat tre stycken som bara fick bli drygt 10 cm innan vi var för sugna för att vänta längre. 
De har växt väldigt olika långt på höjden. En av dem är högre än mig och den på bilden bara en halv meter hög och båda lika många kart. 

Av de kinesiska gurkorna "leder" den nya sorten Green Jade. Den kan vi snart skörda!

Chilipepparna har blommor men inga fruktämnen än -bara löss :( Men nu har jag såpasprutan till hands och kommer hårdbevaka. 
Jamaican Bell som övervintrade är helt klart störst men ligger inte före när det gäller blomning. 


Alla har fått lördagsgodis oxå en halv dl ungefär av Granngårdens grönsaksgödsel. 

fredag 28 juni 2013

Fixa rummet

Är absoluta "favvojjiiit" programmet här och tittas på om och om och om igen på "ajpaddan" av K. Så jag tog i smyg och började förbereda... Tjejerna fick välja tyg. Vaxduk med somrigt blommönster. Men de visste inte till vad. Bara att jag höll på med en "hemlighet". Till och med äldste sonen blev nyfiken... Vadå mamma?! Hemlighet? Ja -kan jag få puttekulor av dig? Till vadå? Det är en hemlighet...

Hallongrottan före...

Den behövde ju piggas upp! Göras lite mysigare... Lite tyg kan göra stor skillnad. Och så spännande det var bara jag och K lekte Fixa "jummet", jag fick vara Isabell för en stund...

Efter lite fix.


Solstolen har några år på nacken och fick en make over...



Ny färg och nytt tyg


torsdag 20 juni 2013

Varför?!

Skulle jag öppna säcken med hönsskit just nu?! Alltså visst att blåregnet säkert kommer gilla det. Men doften! Suck ena sekunden ljuv doftschersmin där man ligger på filten och nästa... Tja inte så värst ljuv...






måndag 10 juni 2013

Jag gillar gult!

Doften är fantastisk! Färgen kommer till sin rätt precis när solen dippat för då tar de över och lyser solgula i bakkant av trädgården. 
Vanlig enkel daglilja. Fått den av farfar för många år sedan. Grävde upp och "kastade ur den" ur den röda rabatten, där den hade fått bo i brist på mer lämplig plats, förr förra året tror jag. 

Fick för mig att den kunde bli fin som "häck" kring bärbusklandet. Med sina blad i alla fall. Så jag delade upp klumpen jag hade och satte på rad så långt det räckte. Så otroligt bra det blev faktiskt...

Den gör sig dessutom riktigt bra i den här snygga vasen :-)


Marktäckare

Snyggt planerat och genomfört med marktäckare var en av de detaljer jag tog till mig på Chelsea Flower Show. Det blir verkligen så mycket snyggare om det är en enhetligt tät matta av samma växt som underplantering. 

Så nu började jag med att sätta ut marktäckare innan jag planterar en ny klätterhortensia. 

Valet föll på Hasselört och i bakkant har jag satt Spjutbräken. Tänker att dessa båda olika bladformer och gröna nyanser kommer att bli fina ihop. Återstår att se...
För att marktäckarna ska komma till sin rätt har jag stammat upp doftschersminen. Dels för att ge ett luftigare intryck och dels för att hindra att den ska breda ut sig allt för mycket i sidled. 


lördag 8 juni 2013

Paket med posten!

Det är kul att få brev med posten, som inte är räkningar. Det är ännu roligare att få paket. Är det dessutom redan betalt är det ju extra kul får då känns det som om man verkligen får någonting :-)

I fredags kom minihostorna jag köpte på Chelsea. 

Av sex plantor var det två som såg lite risiga ut men fyra var jättefina. 
Nu är de planterade i krukor i avvaktan på vart de ska få bo. 

fredag 7 juni 2013

Dags att klippa ned

Jag tyckte ändå att jag var ganska bra på att täcka. De har haft säckväv lång tid och varit relativt skyddade mot den obarmhärtiga mars och april solen. Men det hjälpte verkligen inte. Alls...

Jag har hoppats att de skulle komma men nu ger jag upp och klipper ned dom. 

En rejäl rotblöta har de fått också så jag hoppas att de ska återhämta sig...

Det blir faktiskt bra mycket snyggare när de klippts bort och aklejan kommer fram. Kanske höstanemonen får fart nu?!



Chelsea fynd del 2

Då har jag fyllt nätlöven med säckväv och hemgjord blandning. Jordblandningen består av torv, kompost, grov grus och en hel del lecakulor. 

Det vänstra lövet stängde jag och petade i allt utifrån. Det högra lövet lade jag i de minsta innan jag stängde och sedan petade jag i stora utifrån. 

Jo det blev nog som jag tänkt men kommer säkert och förhoppningsvis bli ännu finare år två och tre. 

Så pilligt det var...