onsdag 20 juli 2011

Nummer två

Den första glömde jag ta kort på! Men gott var det, jag och Alma snaskade i oss den igår. Dansk Export. Kanske i ärlighetens namn att den skulle suttit en dag till, men vi kunde liksom inte vänta... Lite aningens mjölig i köttet men väldigt söt och god.
Här är nummer två!

Av elva blev det inget alls

Det var ju så spännande med elva fikon som kom på plantan. Före bladen började de svälla, men så hände något, de blev liksom lite gulaktiga. Jag läste på och insåg att de inte skulle vattnas, men var det för sent jag höll upp med vattningen? Eller blev det kanske för torrt? Eller var det helt enkelt för många, borde jag gallrat och bara sparat hälften? Inte vet jag men alla trillade av. Trist. Men nu börjar plantan få blad och det kommer ett nytt kart. Kan det bli något av det kanske?


Anarki

Samma sak varje år. Fröna är sååå små! Så jag sår alldeles för tätt. I och för sig bra att ha, lyfta över små plantor till pallkragen jämte. Men nu ser man ju.... Portlaken och ruccolan hade ingen chans, kvävdes som småplantor...
Salladen har varit superfin. Bra mix jag köpte av tomatklubben, jättegoda sorter. Nya fröer är sådda i pluggboxen och har börjat spira i väntan på att ersätta de ute i odlingarna som börjar gå i blom allihop nu. Salladsmix, romansallad och asiatisk mix.
Bondbönorna var en positiv överraskning. Men så mycket plats de tar! Mycket pill innan de är ur baljorna förvällda och skalade, men så goda!
St George och Karmazyn är nya för i år, undrar just om de smakar lika gott som blommorna är vackra?
Till nästa år behövs högre klätterställning. St George kastar sig ut åt sidan och trasslar in sig i sig själv!

tisdag 19 juli 2011

Dagbok kanske?

Helt plötsligt för ett par veckor sedan stack den här upp ur blåbärsbusken vid gavelrabatten. Där jag gjorde iordning i höstas. Köpte jag löken i Danmark kanske? Ihop med tulpanlökarna? Ingen aning. Men så snygg den är! Hög och ståtlig svävar den över blåbärsbusken och alunroten som skymtar i bakgrunden.
Förmodligen Allium Multibulbosum.

Ny Medelhavsbekantskap

Jag har läst om dem och tänkt att nej det är inte aktuellt för mig. Vad ska jag trotsa vårt klimat med en sådan växt för? Det finns ju så mycket annat fint att lägga krut på. Men det är klart när man blir erbjuden sticklingar är frestelsen för svår. Jag kan inte stå emot utan tar tacksamt emot för att prova. Och när man efter någon månad möts av den här när man kommer in i växthuset, jaaa då är man ju fast. Frilandshibiskus finns nu även hos mig. En är vit, de två andra sticklingarna vet jag inte färg på än...

Rött vitt blått är alltid fint!

Det är lätt att ta för många olika sorter, men om man bara begränsar sig så blir det bra.
Ros Flammentanz, vit stjärnflocka, vit rosenvial, blåklint och hostablad. Tack Lena för hjälpen med vattning när vi var iväg! :)

Eld i regn

Vädret är allt annat än härligt just nu. Lite för kallt och lite för regnigt, men i och för sig OK för att vara inomhus och förbereda fest. Vädret till trots så är det eldiga färger så det förslår i den röda rabatten just nu. Liljorna har aldrig varit så många och så röda och även Nina Weibull blommar överdådigt. Det är härligt att titta ut på mellan regnskurarna och jag slipper ju gå ut och vattna...

Nu har de slagit ut!

Var det pinjebarken som gjorde det? Eller kantstenen? Oavsett är de helt fantastiska så synd att man inte kan känna doften här. Den är helt otrolig. Så trumpen min över bladlöss och gröna larver är bortblåst och ersatt av ett brett leende just nu.
Crown Princess Margareta.

fredag 8 juli 2011

Den som spar han har

Oreganon behöver tämjas! Den är på väg att invadera hela kryddlandet. Den sprider sig ohämmat nästan värre än mynta faktiskt. Första steget blev att klippa ned nu innan blommorna slår ut. Kommer det här att räcka hela vintern tro :-)

Sedan vill man ju även spara doft inte bara smak. Så det blev en mix av rosor, lavendel och salt för mörka vinterbad för att drömma om nästa sommar....

Detaljer som lyfter

Svart markduk är fantastiskt bra. I krukor mellan leca och jord, på marken för att slippa ogräset mellan buskar och odlingslådor. Som fodring i pallkragar för att slippa jord och ogräs i skarvarna. Men så fult! Det värsta är att man till slut inte ser den... Men så himla snyggt det kan bli när man får till en kantsten mellan gräsmattan och annan yta som i det här fallet "köksträdgården" mina tre pallkragar och varmbänken. Med en rad sten som håller pinjebarken på plats. Supernöjd pinjebarken blev så fint till röda tegelstenar och den rostiga klätterställningen till de gula klätterrosorna. Nu är det fint så blommorna kan slå ut :-)

måndag 4 juli 2011

Nykomlingar

Igår var vi i Ken och Carinas trädgård i Mossebo. Alltid lika fint, så inspirerande att gå runt. Självklart köpte jag med mig massa hem också. Fast "bara" tre nya växter. Vit viol, röd grekisk vädd och brudbröd. Brudbröd köpte jag även förra året och den tog sig fantastiskt bra och har blivit så fin att jag vill ha en till. Sedan frågade man ju såklart på många andra växter som hamnade på önskelistan. Carina är så snäll, jag och en äldre dam blev helt begeistrade i en rosa stjärnflocka hon har. Hon hade den inte krukad på försäljningsbordet men gick och hämtade spade och grävde upp små plantor till oss! Den kan nog bli fin ihop med lavendeln och Peace.
Sedan blev det flera fina betongprylar också. Draken som jag tittade på redan förra året plus några till.
Allt är redan planterat och idag har det varit grovstädning i trädgården. För att någon gång få till en känsla av att det är färdigt. Eller ja jag vet att man inte blir det, men alla idéer man har syns ju inte, men det gör alla oavslutade projekt. Skräphögar och tråkiga saker som man till slut inte ser för man blir hemmablind. Idag röjdes det rent på gamla sopskåpet istället för, nät, armeringsjärnsstumpar, halvfulla jordsäckar, krukskärvor och gamla fasadstenar så står det istället några planterade krukor. Det blev fint.

söndag 3 juli 2011

Rosor finast just nu

Just nu njuter jag av....
 Flammentanz som bor ihop med.
 Underbaraste Hybridan. Alla borde ha plats för en honungsros, doften är helt fantastisk! Knopparna gula, blomman först ljust ljust gul med mörkare gul mitt för att sedan bli helt vit innan kronbladen faller och det blir ett litet näpet nypon.
 Jacques Cartier som också doftar underbart.
 Nina Weibull, som bott längre på tomten än oss! Tråkig nej lyser så röd och grann...
Vackra Peace, knoppen helt bedårande, lite utslagen ljuvlig och nu fullt utslagen mmmmm. Tack Kjell och Gunnel! Tack tack...

Tillbaka blick

Det är nästan svårt att komma ihåg att vi för åtta år sedan hade högt gräs som vi slog av en gång på sommaren på nästan hela baksidan.


Men varmbänken fanns redan då. Den står blå upp i bilden. Man kan se att det sluttar ganska mycket på baksidan och det finns egentligen ingen plan yta. Bara precis bakom rododhendronen där vi har en uteplats, man ser bordet på bilden.
Tack för att man har en så lättengagerad far och man. Pappa kommer med maskiner och hjälper till att gräva. Så våren försommaren 2007 anlade vi rabatterna i slänten närmast där de överblommade surfinorna står. Det var inga småstenar vi lade på plats precis...

Det blev så himla bra. Och bäst av allt var att vi grävde ned tunna för bäcken redan från början.
Sedan var det ju växthus vi (jag) så gärna ville ha. Men var skulle vi ställa det? Det lutar överallt och det enda jag visste var att jag inte ville ha för litet, om vi väl skulle göra jobbet. Men förra vintern började vi sätta ut pinnar för att se var det kunde funka. Det blev varmbänken som fick maka på sig. Sedan kom pappa igen, den här gången med grävmaskin. Så byggde vi ett växthus i sutteräng. För att det inte skulle bli för högt och kännas för stort på tomten. Vi fick marklov att lägga det nära tomtgränsen också.
När vi grävt ned el och vattenkabel så gjöt vi en grundram i betong som vi sedan murade på. Vanliga lecablock som sedan putsades.
På muren monterades ett standardhus anpassat för mur. Lite nervöst när man murar att det skulle passa.
Men det gick hur bra som helst. Och även glasskivorna gick i perfekt. I taket blev det kanalplast efter många råd om att det annars kan bli för hett!
Och nu är det så här fint.
Alldeles alldeles underbart. Stort tack till pappa och Mathias :-)

lördag 2 juli 2011

Plantbyte!

I våras funderade jag på auberginefröer. Jag tycker ju att det är gott med aubergine, men är ensam om det i huset så jag lade ner det. Kände också att det blev lite för mycket med alla andra fröpåsar. Men då är det ju så kul med kompisar som också odlar. Tack Lisbeth för de två aubergineplantorna hoppas du får mycket tomater på de plantor du fick :-)
Idag fick de äntligen större krukor, billig jord spetsad med benmjöl, aska och lite hönspellets. De har så vackra blad!

Första koket

Med egna färskpotatisar. Odlade i 20 liters murarhink. Amandine supergoda verkligen!

Bukettglädje

Jag har alltid gillat att plocka blommor. Minns när jag plockade blommor till farmor som låg sjuk, jag var kanske tre-fyra år... Ängsblommor var det ju mest då härligt nu också, men det är klart att det blir ju extra tjusigt när man kan ta trädgårdsblommor. Här är en bukett som går i rosa och silver.
Rosa pioner, Purpurklätt, Ulleternell, grå Funkia, Kärleksört och blad från höstsilverax.