tisdag 30 april 2013

Vårfrisering!

Känns lite hårt att klippa ned så mycket men det brukar ju bli fint! Så nu har jag jämnat lavendeln runt växthuset längs backen. Som vanligt har jag satt en hel drös med stickligar. Till skillnad mot tidigare år ser jag fram emot att flera av dem ska rota sig iår! Förra året sattes de direkt i backen. I år har de hamnat i krukor i växthuset...




söndag 21 april 2013

Släng och sätt nytt!

Det känns lite tufft och hjärtlöst att köra ned spaden och gräva upp vindruvsplantan som precis börjat veckla ut sina bladknoppar och bära ut den till komposten.

Men nu är det så att den vuxit klent och jag inser att bara för att "mamman" trivs och frodas i ett växthus på Österlen så är det inte samma sak i Borås. Även om jag låtsas att det är ungefär lika emellanåt.

När man dessutom haft kändisbesök och fått en planta Einset av Åke Truedsson så känns det lite lättare. Han har vid en provsmakning bland över 300 sorter hos en vän i USA valt ut den här som godast. Röd druva utan kärnor som ska passa i min zon. När jag googlar ser jag att den odlas på friland i Alaska! Riparia hybrid. Nu har den blivit planterad med ett lass jord från förra årets varmbänk och jag hoppas att den ska ta över taket och skicka ned smaskiga klasar!

Riktigt tuff vårvinter

Jag försökte verkligen rädda dem. Men kanske var jag lite sen? Trots att säckväven legat över och skyddat i flera veckor ser lagehäggen helt bedrövlig ut! Värst är Otto han ser helt brun ut. Mano har klarat sig bättre men man ser tydligt vilka grenar som varit utanför säckväven... Kan undra om de kommer igen?

måndag 15 april 2013

Vilken skillnad det gör...

På hösten tycker jag att ljungen, särskilt den vita, ihop med ngn mörkgrön kuddig historia bara är så fint i krukorna. Men nu? Att det bara kan se så taffligt och färglöst ut.

Tack och lov för penseer! Och så kul tjejerna tycker det är att få välja färger själva i varsin kruka! Sedan får jag ta det som blir över i "karamellpåsen". Kul :-) att de vill vara med.

När det är gjort går ju sopningen och rafsa ihop drivor av ek och rododendronlöv av bara farten och vips är det så fint!



söndag 14 april 2013

Första gödningen enligt recept

Förra året var jag på Florinska rosengården. Blev inte så imponerad som jag förväntat mig. Men åhhh så många fina rosor och oj vad de blommade. Pratade lite med farbrorn där och insåg att jag gödslar förmodligen för lite. Hans recept var en rejäl näve chrysan till varje rosenbuske varje månad april till 1 juli.

Så det tänker jag prova iår. Hittills har det varit omöjligt. Idag var det tjäle 5-7 cm ner i jorden men nu fick de första givan i alla fall. Och sent i eftermiddags/ kvällen kom regn och inatt ska det bli värmerekord med typ 7 plusgrader. Så det här borde göra susen!

Islossning

Planen var att fixa spa till småfåglarna i helgen. Sätta igång bäcken. Så jag och K åkte iväg och köpte ny slang till pumpen igår. Idag så lyfte vi av stenen över vattentunnan och jaaa där var det is kan man säga...

Maken högg med spett och vi slängde ur stora klumpar men det var bomstopp. Skit också...

Gav upp och satt igång grodan istället :) najs lite vattenporl och vi sopade och gjorde fint.

Men rackarns vad solen värmde på senare på dagen fick vi loss resten av isen i tunnan och kunde köra igång! Vissa har kosläpp på vårkanten - vi har bäcksläpp :)







måndag 8 april 2013

Tappra kämpar

Så soligt varmt och skönt på dagarna. Temperaturen blir också ganska hög på framsidan i söderläget. Men på natten oj då är det annat... Minus fem- sex grader. Det är som om de vänder ryggen till mig i ren protest på morgonen när jag kommer ut på morgonen för att jag inte ger dem minsta täckning över natten.

söndag 7 april 2013

Blått på riktigt!

Idag var det dags att öppna upp och spegla en lika blå himmel! Förutom snödropparna först ut och de lyser så ljuvligt oemotståndligt! Jag är så glad för dem! Lungörten är på väg att sträcka upp sig oxå! Men blåsipporna på framsidan vid idegranen ser alldeles för vissna ut! De fick två kannor vatten av mig och K idag. Det är så torrt överallt.

Fler frön!

I fredags fick jag ner gurkfröer och zucchinifröer i jorden. Tre olika gurkor Sherpa som ska stå emot mögelsporer och två kinesiska sorter. Sherpa var bäst förra året. Zucchini defender som också ska stå emot mögel bra. Blev fin förra året.

Sedan blev det bönsådd i varmbänken idag. Fantastiskt bra hjälp av K även om vi inte alltid var överens om var bönorna skulle petas ned! :) Favoriten Cobra, gul vaxböna, borlotto, st George och Karmazyn. Sedan vattnade vi rejält nästan det roligaste :-) Lägg märke till de pyttesmå groddplantorna av asiatiska bladgrönsaker som är på väg upp! Även portlaken har börjat kika upp efter en vecka i jorden.

Slutligen blev det en kruka med persilja i växthuset. Men den verkar inte orka dra upp vatten hela vägen underifrån så jag får duscha imorgon och täcka med lite plast....







tisdag 2 april 2013

Omskolning som lucköppning

"Mamma den här kan väl du ha och plantera i?" Sonens kommentar när kalendern skulle kastas efter julhelgerna och papp skulle i en påse och plastbehållaren i en annan. Och jo -ja när jag väl klippt hål i alla 24 facken så blev det ju en finfin mellanstation för tomatplantorna!

I år är det faktiskt färre tomatplantor än på länge. "Bara" 55. Fortsättning följer hur många som går vidare i återvinningsanda till nästa förpackningskrukstorlekstörre....





Ta sig tid att njuta...

Ensam hemma. Osannolikt. Lugnt. Ljuvligt. Särskilt när solen lyser in i växthuset. Det blir varmt. Fåglarna kvittrar. Olivträdet sträcker på sig. Rödvinet trollar bort vardagsverkligheten och tja... Det är bara så skönt. Koppla bort allt lite och låt solen värma högerkinden. Om en stund har den dalat ned och då när kylan kommer krypande kan jag gå in igen och påminna mig om att det är vardag hemma och inte en semesterdag vid medelhavet. Men inte än på en stund...

måndag 1 april 2013

Nu struntar vi i minusgraderna!

Vilken otrolig omställning jämt 14-16 grader och två lysrör som kompletterar två stora fönster byts ut mot gassande solstrålar genom växthusglasen och temperatur på över 24 grader mitt på dagen och ett par minus på natten. Men jag tycker ändå det är dags att börja avvänjningen. Bladen blir så ljusa och bleka i garaget och de växer kanske för fort? Kylan på nätterna i växthuset kanske bromsar lite.
Samma visa varje år. Rosmarinen vill inte övervintra ens i garaget. Varför? Timjanen är fin, hortensian klarar det galant och citronverbenan kommer säket om ett par veckor.
Ananasjordgubbarna har övervintrat hoppas på bär iår och inte bara revor.
Vindruvssticklingarna ser helt döda ut faktiskt men det gör ju plantorna i backen också så jag ger dem en chans att visa något tecken...
Olivträdet skulle få ny jord tänkte jag. Men shit vad jordklumpen satt! Jag och maken tog i med förenade krafter och förstörde krukan. Hoppsan inte bra. Tursamt hade jag en "ny" liggandes under rododendronbusken som jag kunde ta. Blir bra. Trädet kom upp lite högre. Trädet är faktiskt riktigt fint efter vintern!