måndag 29 juli 2013

Dekorera mera

Det är så fullt upp med storröj och fix att jag är dålig på att pyssla som jag ju gillar. Inte bara framför en deckare....

Men idag blev det pelargoner upphängt i pergolan, nya buketter där det finns fula hål och början på ett äppelhjärta av utgallrade kart. Kul :) -mer pyssel...













Makeover i vita rabatten

Idag hade turen kommit till vita delen vid bäcken. Att få en chans att blomma i vitt och inte bara ha massa gröna blad och smultron. 

Brudbrödet har blommat fint i vitt men förgätmejen, blommade den? Sedan var det ju prästkragarna som sniglarna verkar ha fest på. Men jäklar i det -Gröna Matilda med snigelgift under min  keramik sköldpadda verkar ha gjort sitt! Det har smugit sig upp två blommor från plantor jag satte förra året och de jag reade på plantagen för ett par veckor sedan har tagit sig. Najs!

Nu har jag ju flyttat dit en vit julros från röda rabatten och funderade på att ge den vita astillben en plats här. Astillben satte jag mellan rododendron buskarna upp i tomthörnet och de försvinner där plus att jag inte ser dem där uppe. Tänkte att det var taskigt att flytta nu i värmen. Men det var precis tvärtom! De höll på att torka ihjäl inne bakom det vita löjtnantshjärtat!

Eftersom kirskålen har smugit sig in uppe vid tomtgränsen så jag har delat astillben i yttepytte bitar för att inte få med den till vita rabatten. Räcker gott med att ha åkervindan att hålla efter. 

Jag tror det blir bra. Klippte ur rododendronen vid grillen rejält oxå. Ser för taffligt ut nu men jag hoppas för nästa år...






söndag 28 juli 2013

Istället för takkrona...

Har fått för mig att jag vill ha en takkrona för levande ljus i pergolan. Men det måste ju vara någon form av kupa/or för annars får det ju inte vinda minsta lilla...

I Vimmerby såg jag en gammal fotogenlykta. Hhhhmm kanske det... Men jag vågade inte chansa på om den skulle fungera -kanske läcker den eller är trasig på annat sätt. 

Spontan åkte till loppis på hemmaplan idag istället och hittade två lyktor. En riktigt stor. Båda mycket finare så jag slog till fick till och med löfte om att läma tillbaka dem om de inte skulle fungera. Klotet hade jag sedan tidigare. 

Tja tills jag hittar en takkrona...




Jag fixar inte deckare!

Men vill ändå titta. Måste ha något att distrahera mig med.... Veum Varg är jobbigt...

fredag 26 juli 2013

Överblivet blir påhitt

Det går ju inte att slänga friska växter. Eller?! En skottkärra överbliven daggkåpa. Slänga?! Neeej... Daggkåpa som är så bra till buketter...

Var finns det plats?! Hhhhmmm

Jag har ju en "död" tall, ta bort den kanske?!


Eller hur var det nu? Ta bort nej förresten. Jag klipper bort allt dött stammar upp och förvandlar den till en bonsai. På skoj. Mest för att se hur det kan bli. Tar bort markduken och planterar daggkåpan runt omkring mest för att se hur det kan bli. 

Uppstammad tall höst, vinter och vår och en mjukt inbäddad tall på sommaren. Tja värt ett försök även om risken för mjöldagg är stor på daggkåpan för att det kan bli för torrt. Vi får se...







torsdag 25 juli 2013

Före och efter - röda rabatten, efter del 1

Steg ett blev att rensa bort alla smultron och penningbladen som tagit över alldeles för mycket. 

Sedan grävde jag upp daggkåpan och kastade ut den ur västra delen av rabatten. Alunroten grävdes upp i östra delen och planterades ihop med alunroten i västra delen så de täckte en större yta. 

Den röda nejlikroten flyttades från kaprifolen ut till östra kanten och runt en av rosorna. 

Den oranga nejlikroten delades och fick fylla ut mellanrummet till den röda. 

Mörkt röd astillbe fick flytta från grannens tuja och spreds ut på ett område mellan rosorna i östra delen. 

Lite daggkåpa fick flytta tillbaka in i landet igen. 

Utrymme har lämnats för att köpa in röd stjärnflocka. 

I hopp om att få de röda pionerna att blomma som jag köpte på Nordiska trädgårdar, för två år sedan drygt, tog jag grepen och lyfte upp klumpen något. Grävde inte upp helt utan lyfte mer i klumpen för att säkerställa att den inte ligger för djupt under kompostjord som jag jordförbättrat med. 

Floxen starfire finns kvar men är liten och klen men jag hoppas att den ska få chans att sätta fart nu. 













måndag 22 juli 2013

Före och efter -röda rabatten, före

Jag har försökt alla möjliga röda perenner i röda rabatten. De gamla röda Nina Weibull rosorna, nyinköpta pioner, Nippon beauty, Philippe Revoire och röd bondpion som jag fått av grannen. Bara bondpionen har blommat. Jag har köpt röd stjärnflocka som aldrig tagit sig. Röd höstflox Starfire som hjälpligt överlevt. Studentnejlika som verkar trivas men som lägger sig ned varje i år i brist på stöd här ihopbunden med snöre.

Just nu såg rabatten helt bedrövlig ut, marktäckare som jag saknar namn på och smultron har tagit över helt. Två områden med daggkåpa och två områden med alunrot. Det behöver rensas och framförallt struktureras upp!

Bilden ljuger lite för hypertufatrågen, i förgrunden, med astillbe och petunia gör att det ser rätt ok ut. 



Vit julros som en liten ö för sig själv. 
Underbar "svart" dubbel akleja Black barrow, som frösått sig själv hejvilt och lite varstans.
 




söndag 21 juli 2013

Överraskning

Det är så kul att få paket särskilt när det är en så klockrent rätt present!

Grannen åker till New York -klart vi vattnar. Men nu blev det inte så mycket vattnat för mamman var där och vattnade mest hela tiden. Så vi åt jordgubbarna istället. Klippte iof gräset. 

Så kommer de hem och har köpt dessa fin fina växtskyltar! Vilka växter ska få dessa lyxskyltar?

söndag 14 juli 2013

Välkommen tillbaka!

Jag satte Silvermarton för ett par år sedan och så försvann den. Missade förmodligen fröplantorna och rensade bort trots att jag egentligen visste att de skulle finnas där någonstans. Men i våras såg jag, anade och hoppades att de var tillbaka. 
Det var den. Flera stycken fina plantor som såklart valt sina platser själva :)

Lyckad frösådd

Minns inte hur eller varför jag hade en påse frö med borstnejlikor att så förra året? Hur kom det sig att jag sådde så mycket? Planterade ut taniga små plantor som stått supertrångt i vindruvsaskar- det minns jag. Grävde ner lite här och där och tvivlade på att de skulle ta sig utan bättre avhärdning. Men det gjorde dom! Tog sig och var hyfsade marktäckare förra året. Och i år! Otroligt fina! Så fina färger. Olika kombinationer från mörkaste röd/cerise till blekt rosa eller blekt lila. 


Äntligen!

Jag önskar så att rosorna ska ta lite bättre fart! Mme Boll och Jaque Cartier har fått tillräckligt med tid för att etablera sig. Nu äntligen kommer de första efterlängtade blommorna för i år. :)

fredag 12 juli 2013

Sommarspår

Det är något visst med spår i snön. Avtryck av skons sula. Som blir stort när snön är slaskig eller knappt synligt om snön är hård och skarig. 

Men hur ljuvliga är inte spåren av daggvåta fötter på släta skifferplattor som vaknar i solen och sakta värms upp? Kan man titta på den här bilden i januari och minnas hur skönt det var? Först den svala fukten från gräset mot foten och sedan värmen från stenarna...

Nya sticklingar

Jag satte verkligen fullt med lavendelsticklingar.  I kanske femton krukor? I sex av krukorna verkar det vara liv i sticklingarna. Hoppas de tar sig så jag kan sätta dom framför växthuset. De två stora som stod där klarade inte vårvintern :( och de billiga jag köpte av en holländsk försäljare på torget var skräp och tog sig inte :(
Men de här kan bli fina får vi tro!

De krukor där det inte tagit sig fick ny såjord och sticklingar av Wallertindruvan. Får se hur många av dom som tar sig?

torsdag 11 juli 2013

Kan man få smaka i år kanske?

Inte ett enda kart har suttit kvar tillräckligt länge för att mogna på de två år jag haft plantan. Kanske är det för jag har flyttat runt plantan? Beskurit trädet? Planterat om det? Men fint har det varit ändå. Så vackra blad och rejäl planta. 

I år planterade jag om tidigt. Placerade trädet på hyllan i växthuset och sedan har det fått stå där. Vattnat regelbundet. Nu är det massor av nya kart. Och jag hoppas. Kanske i år?


onsdag 10 juli 2013

Full produktion på gurkor

Nu blir det äntligen gurkor! Vi har iofs skördat ett par veckor nu. Sherpa var först ut och är mest produktiv får jag säga. Men kineserna är godare. Den nya sorten fröfirman sålde på David. Lever upp till vad som lovades. Den är bättre tidigare skörd och finare frukter. Får väl göra smaktest oxå kanske...

Chilifrukterna är oxå på gång. Monkeyface är snabbare frösådd än övervintrad Jamaican Bell. Jäkla ohyra får gå där ute och passa med såpsprit varje dag :(

Tomaterna är jättefina. Plantorna ser ut att må bra och frukter på gång men bara gröna... Än. 



Tänk om man kunde spara ljud och doft?!

Doften är fantastiskt. Ljudet av alla hundratals (?!) humlor otroligt. Honungsros. 

Trodde det skulle gå att spela in surret på mobiltelefonen. Tänkte att det kunde vara bra att spela upp en mörk vinterkväll när det är svårt att sova... Men det gick inte :( 

Men bilder kan man ju titta på...

Fint blir fult och fint igen?!

Nu har jag klippt ner nästan all daggkåpa och stäppsalvia. Blommorna är fina trots överblommade. Så de fick hamna i en vas där lavendeln egentligen skulle blommat nu... Men det blev ju fint. 


Men fult blev det i landet. Just nu i alla fall...



Tjuvtitt del tre

Tänk nu är den uppe! Jag har ju funderat på pergola i flera år. För två år sedan planterades blåregn och vindruva. För att växa till sig och ha kommit en bit när det väl skulle bli något....

Vi blev nog extra sugna för två år sedan när vi fyllde jämt och firade med fest. Vi lyckades klämma in ett vanligt vitt partytält på 3*6 meter som kunde ge rumskänslan. Men hur charmigt är ett vitt plasttält? Hur väl smälter det in? Hur grönt och lummigt är det? Inte alls. 

Vi ville båda ha pergola men vilket material?! Jag ville ha det grått så det smälter in... Absolut inte grönskimmrande  tryckimpregnerat. Även om det grånar snabbt.. Ädelträ? Vilken regnskog kommer det ifrån? Så fick vi tips om Sioo. Vanligt svenskt virke... 

Hjälp med ritning och konstruktionslösningar... Snickarsugen man. Och häpp så himla fint det blev!

Syns blåregnet? Nej... Det har väl inte riktigt tagit fart... Men druvan är det faktiskt bra fart på! Återkommer med del fyra om ett tag....