torsdag 28 november 2013

Sista minuten...

...kan man ta så här års och åka till sol och värme. Eller så tar man i sista minuten emot värdefulla rotknölar och gräver ned dessa i höstsolens sista tappra strålar när frosten börjat bita ihop jorden till kalla klumpar. Sedan lägger man på lite smaskig ofrusen kompostjord och drömmer om doftande ljusrosa och maffiga mörkrosa pionblommor som ska komma kanske redan nästa år?

Tack Kicki - så kul att få nu är det "Kickis mörkrosa" och "Kickis farmors ljusrosa doftande" man väntar och längtar på. 

Så kul med hjälp när det ska grävas :-)
Mörkrosa mellan rönn och thuja jämte mormors ljusrosa. 



Ljusrosa doftande bakom hängblodboken jämte höstsilveraxen. 




söndag 17 november 2013

Täckning

Sista lassen från varmbänken fick bli täckning kring rosorna. Så kul att få lite hjälp av K :-)

Vet inte om den jorden kanske inte är tillräckligt genomsläpplig det får vi se till våren....


I grevens tid!

Det är väl snart ett halvår sedan jag åkte till Ljung och Guldsmedsgårdens plantskola för att titta på pioner. Visste att det skulle bli farligt... Tanken var senblommande rosa, vita och mörk rosa. Mmmmm så lätt att hålla sig till det... Not! Fanns ju så många vackra att man kunde bli tokigt!

Jag tog massor med bilder och en katalog och åkte hem...

För ett par månader sedan hade jag bestämt mig... Men det som bara skulle vara en förfrågan och jag tyckte egentligen blev för dyrt skickades i alla fall... Så när jag var som mest förkyld kom en låda med fem pioner och en sorts vallmo. 

Det var väl verkligen i grevens tid jag kom ut och grävde ner dem. Dyrgripen Fransyskan som jag egentligen tänkt vänta med kom ändå... Men så fin den är hoppas den blommar redan nästa år...

Men först ner i jorden blev Emma klehm jämte syrenen mot Maggan o Ulf. 





Nästa blev Kansas som hamnade i samma rabatt mellan Magnolian och thujan. 




Sedan blev det tre stycken mot gatan i västra hörnet av tomten. 

Närmast gatan hamnade Coranne d'or i mitten Fransyskan och i framkant Sarah Bernard



lördag 16 november 2013

Finns det fördelar med att bli sjuk?

När man har så ont i huvudet att man inte orkar titta på gamla trädgårdsprogram. När man är för matt för att ta in växter i växthuset som hukar inför frosten som lurar runt hörnet. När man inte kan ta tag i allt annat som borde göras...

När orken kommer små korta glimtar surfar jag på you tube söker på oregami seed envelope och vips har man hittat ett perfekt pyssel :-)

Får hjälp av två ivriga att färglägga :-)




onsdag 6 november 2013

Rea fynd på beställning

Garanterat fritt från impulsköp blir det när man kan beställa sina reafynd. Cramers har tagit över blomsteraffären i Knalleland. Där finns inga perenner. Men det funkade bra att kliva in med sin önskelista och så ringer dom till Hillared och kollar vad som finns kvar... Ett par dagar senare kan man komma och hämta. Perfekt! För mig som egentligen inte alls har tid att ta hand om några impuls köp men samtidigt inte vill avstå några sista kap :-)

Det blev en ros Sympathie för hutlösa 60 kronor samt tre höstflox Starfire för 70 kanske?! Bara hoppas på att de trivs...








söndag 3 november 2013

Bara gult

I år har vi så mycket chilipeppar att jag kan färgsortera när de torkat. Så nu har vi mer än en burk full med bara gul torkad chili söndermixad. Hot lemon gör att den blir väldigt stark... För mig :-) 

Sedan har jag en burk med röda Jamaican Bell. 

Vi har även gjort en chilipeppar"sås" med gröna tomater. 

Fler frukter är på gång. Önskar bara att de kunde bli fria från ohyra... Buskarna alltså... Nu får man tvätta av såpspriten av frukterna.