fredag 13 maj 2011

Exotisk mini

Än så länge så ser den förskräckligt liten och tanig ut. Bladen är på gång så det är i alla fall liv i den. Ska den här taniga pinnen på knappt en meter bli ett rejält träd?!
Manchurisk valnöt är det.

Vackra färger

Visst är de tjusiga. Ska nog framkalla någon till tavla.

Nu är de på gång

Den ena chilipepparn och den kinesiska slanggurkan har börjat blomma. Så nu längtar vi efter de första frukterna. Busktomaten Coldest är först ut med knoppar.

onsdag 11 maj 2011

Gröna varelser

Bladlöss är det förmodligen som festar loss på den ena av vinrankorna inne i växthuset. Idag fick de sprit av mig. Rödsprit och såpagrogg. Hoppas det får dem att trilla dit ordentligt. Annars får de en ny sup om fem dagar.
Tack och lov att inget annat verkar angripet och den andra vinrankan är hur fin som helst.

lördag 7 maj 2011

Gubben i tunnan

Kommer det verkligen bli något av det här? Planterade så många fina plantor av jordgubbar och smulgubbar förra året och en del fick vi, sniglarna någon och fåglarna någon innan nätet kom upp. Skörden ska ju bli bäst år två till fyra. Men så torrt som det varit borde jag såklart vattnat första gången när jag var ute och gav det mesta en rotblöta för ett par veckor sedan. Men nu har jag i alla fall slängt på lite benmjöl och vattnat ett par gånger. Den som väntar får se... Annars finns det väl självplock i Dalsjöfors i år också, det var ju ett familjeäventyr som skattades högt förra året!

Mer svängrum

Äntligen dags att få breda ut rötterna ordentligt och skjuta fart. Första omgången av tomatplantorna och chilipepparn på väg ned i sina hinkar. Hhhhmmm hur mycket gödning tog jag förra året? Vilken jord var det jag hade? Jisses ibland känner jag mig som en guldfisk. Lycklig strövar jag runt bland allt och har helt glömt det jag nyss såg och upptäcker nytt igen... eller är trött, varför skrev jag inte ned vad jag gjorde för det funkade ju förra året. I år serveras ialla fall till en omgång plantor, granngårdens säckplantjord utmed kanten knapp halvliter hönsgödsel, runt stammen en rejäl näve benmjöl och dito aska. Basta! Nu väntar vi på blommorna!

Omgång två med plantor ska få "finjord" u-jorden från hasselfors spetsad på samma sätt ska se vem som ger mest....

"Schyssta bla´n?"

Vad bestämmer ett namn egentligen? Hur kul är det att få heta fotblad? Podophyllum låter snyggare. Blomman är snyggare än ett fotblad också. Riktigt fin faktiskt. Om det är indiskt, kinesiskt eller japanskt fotblad vet jag inte. Frukten är ju helt spektakulär. Blomman är ju relativt oansenlig och sedan går månaderna och helt plötsligt hänger en tomatröd frukt stor som en rejäl plommontomat. 

Vad jag vill veta är dock om den är giftig eller inte. En del rykten florerar på nätet, men den finns inte med på giftinformationens hemsida. Får väl kolla det någon dag. Tills dess får vi äta annat i trädgården.
Den verkar onekligen ha lätt för att fröså sig själv också för man kan se att de små plantorna växer upp i en grupp som motsvarar fruktens storlek. Alltid roligt med fler. Någon som vill ha?

onsdag 4 maj 2011

Mera näring

Idag gick jag en vända till med vårgödningen. Blåbärsbuskarna uppe vid växthuset fick en halv liter hönsgödsel var samt ett par nävar benmjöl. De nyaste blåbärsbuskarna fick inget nu jag vill minnas att de fick fina förutsättningar när jag flyttade dem i slutet av förra sommaren. Missade dock blåbärsbusken i rododendronen, får fixa det.

Hallongrottan fick också en halvliter per sida samt benmjöl.
Sedan fick söderrabatterna och buskarna där en halvliter var. Idegran, Orientgranarna, Järnekarna och Cunninghams white.

tisdag 3 maj 2011

Otippad gubbe

Lite på undantag fick krukan stå förra året. Utmed husväggen utan någon uppmärksamhet alls. Så tidigt i våras satte jag in krukan i växthuset och täckte översta fula lagret jord med ny fin. Och vem blommar först? Minns inte om det är jordgubbe eller smulgubbe. Men det får vi nog veta snart... :-)

Trångt om fötterna

Nu är tomatplantorna superfina och vill verkligen få nya krukor. Det börjar bli hög tid att plantera om. Behöver köpa in jord och fler hinkar. I år har jag tre växthussorter.
Moneymaker frö som jag fick av Lena och Peter. Ska tydligen ge röda frukter på 80gr, medeltidig klassisk sort gammal yrkesodlarsort.
Bonny best tomatklubben.  Röd 90 gr god tidig produktiv klassiker från England.
Körsbärssort
Chockolate Cherry tomatklubben. Violettbrun 15 gr god tidig produktiv
Busktomater
Admiratelskij tomatklubben. 60 gr mycket tidig 1,5m hög Ryssland
Coldest tomatklubben. 150 gr plattrund, 1,5m medeltidig produktiv
Roter Swerg tomatklubben. 90 gr tidig produktiv 1m Tyskland.
Ska bli spännande att se vilka som blir bäst i test!
 Den kinsesiska slanggurkan är också fin!

måndag 2 maj 2011

Premiär!

Till barnens förtjusning var det idag dags att inviga bäcken med vatten. Det är något magiskt att följa vattnet när det söker sig framåt i fåran för att till slut nå tunnan. Sedan ska det ju testköras med "båtar" rododendronblad och kakaoflis. Vilken kommer först? O nej nu fastnade den där! Kom igen fortsätt nu då....
Lite trist att rännan var för smal på en sektion, vilket gör att vattnet kommer upp på kanten och rinner över. Vi får nog gjuta lite extra kant/sarg en bit. Men kurvan funkar fint och fallet blev snyggt! Så kul att ha den igång igen!


Växtvärk

Nu när det varit så varmt ett par veckor har det verkligen exploderat i varmbänken. Allt har vuxit jättemycket. Jag fick plantor av bönorna att fylla en extra pallkrage där jag satt mitt nyinköpta fiberdukstält. Salladsplantorna gallrade jag och fyllde en annan pallkrage. Med så mycket bönplantor hoppas jag på att få riktigt mycket i år så jag kan förvälla och frysa in. Nu är det lite kallare igen så jag hoppas att det stannar av lite, för bönorna där bak går i glaset och vill ha något att klättra på redan nu. Behöver gallra i portlaken och så ruccola.

Prima primulor

De är så söta och fina där de lyser i rabatterna nu när inte så mycket annat förutom lökarna kommit igång att blomma. Jag har grävt ned flera stycken som jag köpt i mataffärerna och haft inne på köksbordet. Varje gång de hamnat i rabatterna blir de alldeles sönderbrända, bruna och fula. Men ändå nästa år sticker de upp sina små fina blommor så tacksamt. Nu är det nästan så att jag väljer färg i butiken efter vad jag vill ha i rabatterna och inte vad jag vill ha inne på bordet....
Dessa små söta nästan alliumlika bollarna fanns vid huset och jag vet inte vad det är för sort.

 Dessa fanns också vid huset men är så söta, lite oansenliga på håll kanske.
Det här är Silver lace black som jag faktiskt lyckades dra upp från frö för ett par år sedan.


Gammal, vild och vacker

Det är magiskt och som i en av Astrid Lindgrens böcker med Wiklands illustrationer, när körsbärsträdet snöar sina vita blomblad ner över vår tomt. Trädet är så gammalt och högt att man inte riktigt tänker på blommorna. Men när blombladen faller så blir man lika överraskad varje år. Och jag kommer aldrig ihåg när det blommar. Men i år tog vi kort. Så månadsskiftet april/maj. Nu har det ju blivit riktigt kallt igen, så blommorna kommer nog att vara kvar lite längre. Hoppas att de inte fryser för bären är goda, de vi når att plocka före skatorna eller duvorna.

Trädgårdssnatter

Så har 30 av mina tomatplantor hittat nya hem! Riktigt bra. Hoppas de ger mycket frukt. Trädgårdsmaffian fick första tjing på att köpa plantor sju sorter fanns ju att välja på. Sallad och chilipeppar tog de också med sig. Bra bra då kan vi så morötter i pallkragen imorgon kanske. Börjar bli hög tid för det nu.
Sedan blev det ju en hel del prat också om trädgård och annat också för all del. Inte minst trädgårdsresan som börjar närma sig nu. Det ska verkligen bli spännande
Ulli och Maria försöker packa ned sina plantor. Skulle tagit kort lite tidigare när solen fortfarande lyste in i växthuset på oss. Mysigt var det att sitta där ute och fika även om det blev lite trångt. 
Inatt blir det nog kallt för det var riktigt kallt att kliva ut ur växthuset. 
Bönorna i pallkragen under det nya fiberdukstältet har även fått säckvävstäcke på sig. Blårbärsbuskarna med knopp har också fått säckväv och varmbänk och pallkragar är stängda.