måndag 29 augusti 2011

Jaha och var ska jag plantera den här?!

Violruta. Aldrig egentligen hört talas om eller tänkt på. Men nu stod den där och skulle planteras. Tyckte bladen motiverade inköp i somras. Ah de kan vara fina i buketter, var nog en tanke jag hade. Blomman var  egentligen inte anledningen. Men den blir ju stor såg jag så var skulle den få bo? Inga nya land! Till slut hittade jag en lucka mellan Filippa och den nya klätterrosen från Estland. Kanske för tätt och för mycket konkurrens. Det får vi se nästa år....
Nu är den i alla fall planterad men ser kanske mer ut som en lite stor Linnéa, skir med vackra blommor...

Impulsköp

I år hade jag verkligen tänkt att inte anlägga något nytt eller köpa nya växter som jag inte sett eller funderat på sedan innan. Yeah right! I ren impuls föll jag för en klätterväxt i somras när jag var på garage uppfarten i Espevik. En fd trädgårdsmästare har "yardsale" med växter på sin garage uppfart. Den är liksom magnetisk, jag bara måste dit och "kolla lite". I år var Alma dessutom kissnödig så vi ringde på och fick både låna toaletten och en visning av trädgården! När jag skulle gå så bara hamnade en nätslingertry, apelsintimjan, violruta och allåkerbär i en kasse.
Jag föll för de vackra bladen på nätslingertryn. Tänkte att den gulbrokiga färgen gör sig mot en rostig kedja och pinjebarken som är på andra sidan stenen där den kommer klättra upp. Jag funderar också på att sätta en idegranshäck bakom den här och rama in pallkragarna och varmbänken "någon gång" och då kanske de här bladen också blir snygga mot det mörkgröna. Just nu är den nog lite extra blek efter några veckor för länge i krukan. Men den fick ett "skottkärre"(lilla barnskottkärran) lass av färsk nyförmultnad kompost av Karin när "vi" planterade den så den ska nog hitta sin rätta färg. Mysigt med hjälp i trädgårdsarbetet :-)

fredag 26 augusti 2011

Ny ros

Jag vill ha en småblommig rosa ros till buketter. Har funderat på The Fairy, Summerwind eller Bonica 82. Bonican har mamma haft ett par år så den vet jag blommar generöst utan större ompyssling. Olle och Monica har planterat både The Fairy och Summerwind och de är fina båda två. Summerwind är ju lite kul med sina lite fransiga kronblad. Nu i veckan hade Rångedala plantskola Sinnenas afton och halva priset på rosor och perenner. Stod där och velade men tog till slut en Bonica. Hon varnade mig för att den såg bedrövlig ut med svartfläcksjuka, men det var ju ganska mörkt så man såg inte så mycket. Hhhhmm den var verkligen en sorglig syn i dagsljus.
Den blev ju inte precis tjusigare när jag plockat av alla blad med svamp och lagt i en vit påse till soptunnan. Naken kan man väl säga?

Pay back time!

I våras fick ju både oliv, lager och citronträdet ny jord och nya krukor. Gissa om de blev glada? Jag har nog aldrig sett lagern skjuta så långa skott, de är närmare en meter! Jaaa i alla fall mer än 50 cm :-)
Vi har kanske en bit kvar tills vi blir självförsörjande men det är ett par ordentliga kart på gång på citronen.
Den har också skjutit jättefina skott och blommat i flera omgångar. Bilden ljuger, bladen är inte riktigt så gula som de ser ut, fotografen är inte riktigt färdigutbildad!
Lite sköldlöss har det varit men inte så mycket. De har allihop fått bo på balkongen.

Tant på riktigt

Jag har samlat på änglar sedan ett par år och rosfebern verkar inte gå över. Nu har jag dessutom kommit på mig själv med att få habegär inom pelargoner! Det började i vintras/våras när jag var hos Ulle och ville ha sticklingar på Rosengeranium.  Den har jag haft förrut för flera år sedan och Ulle hävdar att de hon har, har hon fått av mig. Den doftar så himla gott. Fick flera stycken fina sticklingar som har blivit fantastiskt fina. För första gången hos mig har den dessutom nu slagit ut blommor. Kanske lite oansenliga men väldigt söta.
Det är dessutom väldigt gott att göra te på bladen. Den iden fick jag på Oaxen i våras. En annan helt fantastisk pelargon att göra te på är Prince de Orange. Den visade Catharina mig i våras i sitt växthus. Wow när man tog på bladen och luktade. Jag minns när jag var liten hade mormor och morfar alltid en påse med syrliga karameller i sin bil. Det var gula och orange hårda apelsin- och citronklyftsliknande karameller. Prinsen luktar precis så som de smakade. Catharina var förstås lika generös som alltid och gav mig en planta som vuxit jättefint i sommar och också blommat med små oansenliga blommor. Den är väldigt fin och kompakt i sitt växtsätt.
Betydligt glesare i plantan är Torento. När Tareq började prata om en pelargon som luktar precis som coca cola i Trädgårdsfredag var jag ju bara tvungen att fråga Catharina om hon hört talas om den. Jag gillar verkligen inte cola, men barnen är ju tokiga i det och tänk om man kunde få dem intresserade av en grön krukväxt! Såklart lyckades hon fixa en till mig. Den har vuxit så bra att jag tog sticklingar av den för ett par dagar sedan. Visst luktar den cola, men lite syntetiskt som luktsuddigum kan göra. Barnen tycker i alla fall att den luktar cola. Onekligen är den skön att klappa och dra in doften.
Redan förra året föll jag för dubbla pelargonblommor. Jag köpte vit och en tvåfärgad i vitt och ljust rosa. Ingen aning om vad de heter förra året var jag inte såååå noga med pelargoner. De övervintrade i garaget i alla fall och med ny jord så har de blommat jättefint i sommar. Så kul att jag kunde dela med mig av den rosavita till Catharina. Hon hade ju såklart en röd. Ohhh så fin! Den har jag också fått som liten bebis och nu är den jättefin!
Eftersom jag tycker det är gott att göra te på bladen och läst att det finns en äppelpelargon har jag en sort på önskelistan... Någon som vill byta mot en cola?! :-)

Tokigheter?

Ska verkligen rhododendron blomma nu? Min gör det i alla fall. Inte så stora blommor som det är på våren, men ändå. Fint är det.
Cunninghams White

måndag 8 augusti 2011

Växthus mys för två

Det är verkligen härligt att äta ljumma tomater med goda tillbehör i sin egen lilla oas!