torsdag 31 maj 2012

Mår inte så bra?

New Dawn rosorna fick vi på köpet med huset och trots att jag inte behandlat dem alls enligt konstens alla regler de första åren, snarare tvärtom, har de blommat så tacksamt. De har fått stå ut med flytt i värsta augustihettan för tio år sedan när vi dränerade om, planterades då alldeles för grunt, sedan flyttades de igen för fem år sedan. Men nu i år när de har fått stå i lugn och ro och jag börjat ge dem både näring och vatten... De ser för risiga ut! Jag hoppas att det bara beror på torka! De fick en ordentlig rotblöta nu i veckan så jag hoppas de kommer igen...

onsdag 30 maj 2012

Nykomlingar

Dags att flytta ut frösådderna ut i det fria. Lite Zinnia och borstnejlika har fått flytta ut till New Dawn roserna och ser något ynkliga ut på friland. Luktärtorna har jag faktiskt köpt i år brydde mig inte om att så. Sedan fick jag bytt ut och förbättrat översta lagret av jorden i varmbänken och flyttade ut salladsmix, ruccola och portlak de fick en skyddande fiberduk....

tisdag 22 maj 2012

Som en stor svävande snöboll

Det är helt fantastiskt hur hela kronan på äppelträdet nästa börjar lysa i skymningen av alla blommor. Så otroligt många blommor i år! Med värmeböljan som kom samtidigt blev det också kortvarig. Efter bara två dagar började blombladen snöa ned på marken och sedan är det borta...

måndag 21 maj 2012

Ljuv blomning

Det är lätt att missa, för det är så fort över. Det är så lätt att tro att alla är exakt samtidigt. Fruktträdens blommor. Plommonträdet har just blommat över, bara en lite blomma satt kvar när jag fotade. Päronet till höger har blommat ett par dagar. De rosa Ingrid Marie blommorna har just öppnat sig mot värmen som äntligen kommit. Det är så fint....

söndag 20 maj 2012

Min bas

Kryddlandet var det egentliga startskottet för trädgården. Det är äldst och där finns mycket som jag använder. Jag har varit snål med näring och underhåll för kryddorna kräver ju så lite. Men i höstas hade jag lite dåligt samvete så jag öste på med en hel del kompost jord eller snarare kanske det var något lass ur varmbänken. Jag flyttade dessutom om lite grand eftersom jag planterade blåregn och vindruvor. Den franska dragonen verkade inte gilla flytten så den har inte kommit alls i vår. Om den överhuvudtaget försökte så har sniglarna nitiskt tagit kål på den. Sedan har pepparmyntan strypt curryörten jag hade och vinterkyndeln var för risig. Salvian var jag lite ledsen över. I höstas var den jättestor, den har stått och växt till sig i flera år. Sedan i vintras var det "någon" som frisserade den helt och hållet. Så nu i vår har jag trott att den var död. Var på väg att köpa ersättare på Liseberg förra helgen, men neeej nu kommer det små blad! Det finns hopp för den!




Vita våningen vid bäcken

Jag började redan förra hösten med att ta bort en alldeles för stor höstaster och en stor del av höstfloxen. Sedan satte jag vita tulpanlökar, den vita förgätmigejen jag köpte i Estland och en julros och lite fler stora prästkragar. Nu gapade det fortfarande hål. Den vita lilla violen jag köpte i Mossebo tog sig inte, brudbrödet ville inte heller komma. Så nu var det dags att fixa till det sista. Så igår grävde jag ned vita liljor, vita allium, diverse vita lökar som krokus och pärlhyacinter samt en ros. Jag har funderat och vill ha länge. Letat efter Iceberg och Schneewittchen som ska vara så bra och tacksamma. Bara omöjliga att hitta! Så i fredags på Cramers blev det en The Dove eller La Paloma. Har ingen aning om den är bra eller inte, men nu är den planterad och får bevisa att den duger! Sedan flyttade jag upp brudbrödet som jag köpte 2010. Nu vill jag bara se att prästkragarna kommer också sedan är jag riktigt nöjd, det är så fint nu med förgätmigejen!


söndag 13 maj 2012

Uselt

Resultatet i varmbänken hittills är verkligen uselt! Jag kan inte minnas att det växt så dåligt något år. Jag fick igång det så fint med skit och halm. Men sedan snålade jag och lade på gammal jord som vi hade liggande. Tänkte att det duger att gro i och komma igång för sedan när plantorna växt till sig finns det ju godis längre ned. Men jag lade kanske på för tjockt? Jag skulle oavsett toppat med en eller två säckar billig jord så att det inte blivit så hårt och eländigt. Sniglar kom med in också. Jäkla kräk tog ett par dagar innan jag hittade dem även om jag såg hur de kalasade på den stackars sallad som klarade av att gro. Varken Trädgårdsportlaken, salladsmixen, ruccolan eller Cobra bönorna ville ens gro! Nu har jag lådor med frösådder i växthuset som ska få komma ut när de växt till sig. Måtte jag ta med den här lärdomen till nästa år! Fröjden är en praktfull gurkört. Den är så stor! Den har trivts i alla fall. Mangolden och den asiatiska salladsmixen kommer nu också...


lördag 12 maj 2012

Nyinköp

Det var kallt att gå omkring på Lisebergs trädgårdsmässa. Men jag slapp i alla fall ösregnet som var på onsdag och torsdag. Lördag var uppehåll, men kallt. Jag köpte såklart blommor. Jag köpte vita liljor, knölar att gräva ned. Jag kan inte få för många! Vita allium blev det också. Sedan köpte jag ny fransk dragon, sniglarna gillade tydligen den jag hade sedan klarade den aldrig flytten med någon ordning förra året. Sedan köpte jag en kasse rosa tulpaner som fått bli sällskap åt New Dawn rosorna. Det var Liseberg som sålde ut själva -blommande tulpaner på lök. Två jättefina smala klätterställningar till klematis och min nya hemliga ros utanför växthuset. Sedan köpte jag flera doftpelargoner en Queen of Lemon, en som doftar cederträ, en äppelpelargon samt en liten en som bara luktade gott. Kul att få en halvdag för sig själv men mässan slår ju inte Nordiska trädgårdar får försöka komma dit igen nästa år istället.




söndag 6 maj 2012

Finlir

Det är så himla kul när de sista pusselbitarna faller på plats. Man har en idé om vad man vill göra men vet inte säkert om det kommer att funka. Ibland går det åt skogen. Som när jag försökte göra en spalje av hasselslanor från skogen bakom. Det funkade inte. Den blev för tung och blåste helt enkelt ned. Så många timmar i onödan. Men då får man tänka om. OK armeringsmatta är inte så stort vindfång... Klematis Summersnow växer som ogräs och klär in det mesta.... Hyllor av fiberbetong kanske kan bli bra? Armeringsmattan införskaffades, värsta jättebiten... Sattes upp och sedan gjöt jag hyllor. Hittade lämplig tråd att hänga upp den med och vips! Så bra det blev :-) Nu väntar jag bara på att Summersnow ska ta sig om något år eller två!





Nytt torn

För tio år sedan gjorde farfar de "förbannade lôdera" -två kompostlådor. De har tjänat sin tid väl. Precis som farfar gjorde. Nu hade kompostlådorna gjort sitt så förra helgen fick vi virke av pappa och sågade till delar till en ny låda. Det ska bli två så småningom. Karin undrade om pappa byggde torn när Mathias började skruva ihop alltihop här hemma. Riktigt bra blev den i alla fall!
Så himla skönt att få rensat upp och städat runt om kring!

lördag 5 maj 2012

Nykomlingar!

De dagar barnen får vänta lite extra på skolan/förskolan innan jag kommer och hämtar är få. Men igår åkte jag hem först för att vittja postlådan. Där låg avin- de nya testrosorna hade kommit! Hämtade barnen och sedan åkte vi och hämtade "Peek till mamma"

De fick vänta i växthuset över natten men idag så grävdes det gropar. De två röda Tantau sorterna fick flytta in i Filippa landet. Man ska inte plantera för nära träd och buskar, men nu finns det inte obegränsat med plats i den här trädgården så de får samsas där. De fick fina gropar och jag gav dem både koskit och ett par nävar benmjöl och massor av vatten. De fick även sällskap av överblommade påskliljor och krokusar.
Den lägre Alpenglühen först.





Sedan var det dags för två gropar till Piano.


Sedan kom utmaningen att få till en grop till höger om växthusentren. Jag har fått en spännande nyhet som jag inte ens får säga vad den heter. Men jag tror den kommer att bli snygg ihop med Peace och lavendel. Just där jag vill ha den går både el och vatten till växthuset. Jag fick gräva med handspaden och med lite hjälp av Mathias på slutet fick vi till en hyfsad grop med elrör mitt i!
Den här rosen fick också koskit och benmjöl i sin grop och till sist ett lager kakaoflis ovanpå.


Jag lyckades till och med behålla tulpanerna som verkligen är superfina just nu! Några nysatta lavendelsticklingar fick offras men det ska det nog vara värt! Nu är det bara att vänta och vattna!