lördag 25 augusti 2012

Det verkar bli så himla bra!

I våras grävde jag ju upp alla mina amerikanska blåbärsbuskar. Jag flyttade tre till samma ställe där jag redan hade tre som stod och stampade. Jag anade att den stora eken i bakgrunden snodde all näring och vatten. För de som stod där växte inget vidare och gav inte alls mycket bär. Sagt och gjort en våtbädd. Jag var lite orolig över om flytten skulle ge stryk åt blomningen i år. Men åååhhh så bra det verkar ha blivit! Massor av bär och alla sex buskarna skjuter jättefina skott! Två av buskarna ger inga bär direkt men de är istället frodiga och gröna och har skjutit nya skott så de kanske kommer med bär nästa år. Lärdom - underskatta inte vad stora träd kan tjuva men en gammal presenning kan bli räddningen!

söndag 19 augusti 2012

Vem är det som kalasar?!

Rosenflockeln är så stor och ståtlig! En växtkraft som imponerar varje år- först händer ingenting, man undrar om de finns där överhuvudtaget. Sedan skjuter de fart och blir enorma. Men i år.... Någon har haft fest och ätit så en tredjedel av beståndet har inte kommit upp alls! VEM? VAD? Jag vet inte. Misstänkte både mördarsniglar, kaniner och harar. Men varken snigelgift eller näst runt om de stackars stjälkarna hjälpte. Får fundera på det här och hoppas att de får ett bättre år 2013.

En rödbladig till!

Jag har fortfarande inte tröttnat på kombinationen av silvergröna blad ihop med mörkt rödbladigt. Så i år har jag utökat landet mot Bengt och planterat en blodfläder. Jag vill ha flädersaft och tycker faktiskt att de rosa (!) blommorna är finare. Så i år planterade jag en som jag fyndat. De första skotten som kom, växte lågt och åt helt fel håll så jag fick ganska brutalt styra upp dem, för min tanke är att klippa upp den om det blir för tätt mot det mindre silverpäronet....
Det verkar ha tagit sig bra bara i år så jag hoppas att det kommer ännu mer till nästa år!

Hamnat på rätt ställe!

Dessa båda julrosor verkar verkligen trivas! De blommade fint i våras och har tagit sig ordentligt. Den övre heter Blue lady men är knappast blå snarare mörkt vinröd. Den undre vet jag inte vad den heter. Vet inte ens vart jag fått tag på den! Kanske Chatarina? Fina mindre limegröna klockor i klasar. Även den växer på ordentligt. Snyggt med nävor ihop. Det ska jag tänka på - på fler ställen där jag har julrosor!

Står de för tätt?

Även Mme Boll och Jacques Cartier fick så småningom fart även om det inte är några större buskar av dem i år heller. Kanske 2013 är deras år. Regnet är verkligen inte bra för knopparna, men här är det en del på gång.

Skam den som ger sig!

Trots de verkligen såg för risiga ut i början av sommaren och det mest har regnat så kom de till slut. Det blev inte jättemycket blommor, men en hel del riktigt fina och hade jag fått önska hade busken varit frodigare.


tisdag 14 augusti 2012

Hur många nappar går det på en zucchini?

Helt otroligt!! Jag har inte tittat till zucchiniplantorna på ett par dagar. Maken frågade om jag hade sett, sett vadå?? Gå och kolla fick jag till svar... Jisses den väger 2,5kg. Let´s eat!
Karin tyckte det var riktigt kul att lägga på napparna, men de fick bara ligga där en liten kort stund....

Ny färg fast ändå inte...

Jag gillar purpurklätt. Små oansenliga bladrosetter med fina silverfärgade blad, som plötsligt exploderar i en rejäl blomkvast och levererar blommor under en lång tid. Mörk cerise fanns vid huset. Vit köpte jag för ett par år sedan. Nu har jag precis planterat den två färgade. Nu blir det en tredje färg att chansa på när man flyttar runt fröplantorna, man ser ju inte på bladrosetten vilken färg det blir... ;-)
Dessa två har jag i alla fall koll på nu första året, OM det nu är tvåfärgad -både rosa och vit, som jag fått med mig... En har blivit placerad väster om åbrodden i kryddlandet och den andra söder om pionen vid rönnen.



söndag 12 augusti 2012

Salt med sommarminnen!

Dags för en ny omgång med örtsalt. I år lade jag ner lite mer tid på att verkligen klippa ned alla örterna och rensa bort stjälkarna från oreganon och andra lite vedartade örter innan jag hällde på saltet. Det blir mycket "pinnar" i saltet också. Dessutom klippte jag ned salvian, gräslöken, libbstickan och körveln rejält så de också ska torka fint och smula ner sig lättare i kvarnen. Det är bara timjanen som jag inte orkade pilla med på slutet. Men de ligger på toppen så jag får ta dom om någon dag när jag vänder runt. I år var det två olika sorters salt naturligt havssalt och grovt salt för kvarnar. Men ingen av dessa är med jod. Måste kolla om det finns den här typen av salt att köpa med jod....

Jaaa äntligen!

Finner mina gula godingar ro att slå ut! Regnet har gett vika för någon dag och låter knopparna slå ut istället för att ruttna och de trista gröna larverna från i våras är bara ett trist minne. Hade det inte varit för myggorna hade jag stått kvar hela kvällen med näsan istucken och bara njutit! Äntligen!
Översta två bilderna Leverkusen och nedtill Crown Princess Margareta.

lördag 11 augusti 2012

Före och efter del två

Alldeles för ofta är jag för optimistisk och sätter alldeles för tätt. Ibland sätter jag tätt för jag inte vet var jag ska göra av det... I landet vid äppelträdet Filippa har det blivit ett sammelsurium av impulsköp och testa om jag får upp det. Jag har på alldeles för liten yta satt ett litet skott av en röd vinbärsbuske för att se om den kommer, pionrötter från Espevik för att se om de skulle ta sig och ett impulsinköpt Olvon från Estland. Vem som helst kan ju se att det här blir alldeles för tätt med tanke på att det redan finns Klätterhortensia, Elefantgräs, Rosenvial och två nyplanterade rosor Alpenglühen. På den här bilden är pionbladen ändå bortklippta till vänster bakom den ljust gröna vinbärssticklingen...
Insåg när jag stod inne i huset och tittade ut att om jag får upp Olvonet stort, vilket jag misstänker att det kommer bli och sätter det mellan det här landet och flaggstången kommer gången såsmåningom att döljas och det kan bli ett hemligt hörn bortanför hallongrottan.
Betydligt luftigare efteråt och Olvonet fick flytta innan det vuxit sig för stort!
Men det ser lite taffligt ut med Olvonet i kanten av ängen, hoppas det blir finare nästa år när pionbladen kommer, ska peta ner mycket små vårlökar också tänkte jag...

fredag 10 augusti 2012

Välkommen frösådd!

Det är fem år (!) sedan jag planterade Silvermarton, så fin! Den riktigt lyste i rabatten i skymningen. Jag har ju inte haft så bra koll så jag har förmodligen rensat bort fröplantor. Jag har saknat den. Men förra året började jag ana vad det var som kom upp bland ogräsen och i våras hoppades jag... Jaa det var Silvermarton! Nu ska den här få stå kvar och fröa av sig och jag ska spara alla småplantor som kommer upp nästa år! Me like ;)
Tog kortet ur "fel" vinkel för man ser inte hur snygg den är jämte rödbladiga höstsilveraxet Brunette!

Den som väntar på något gott väntar hur länge som helst...

Först i augusti har vi kunnat börja skörda tomater. Har jag varit för snål med värme där inne i växthuset kanske? Än så länge är det bara Sungold som mognat, det här är nog fjärde tomaten. De är i alla fall supergoda. Nu väntar jag på de stora... Värmefläkten är inställd på värme om det är under 15 grader! Ska ta ned skuggardinen också har inte hunnit med det...

Före och efter...

Det har växt igen och behöver röjas framför huset. Den fina vitkantade hostan bakom idegranen försvinner och den enfärgade gröna tar över helt, men är svårt snigeläten. Rosenspirean är tät risig inunder och hänger ut över vägen.


Dags för sekatör, spade och skottkärran...
Den enfärgade gröna hostan närmast idegranen åkte upp och delades i tre delar och placerades i tomtgränsen mot parkmarken på baksidan. Hostan med vitrand som jag fått av Kjell och Gunnel som stod bakom idegranen flyttades fram jämte den som stod i framkant. Alla fula blad åkte bort... Rosenspirean klipptes ur nedtill och gallrades något, för att kaninerna inte ska trivas lika bra där under...
Ganska bra kan det nog bli när hostan får fart!



Bara man vänder ryggen till!

Så får bönorna fart och blir för stora. De här var helt OK att äta ändå, men jag behöver bli snabbare på att skörda dem när de är mindre och godare.... Svårt att se de gröna. Till nästa år ska jag ha de lila igen. De blir visserligen gröna när man kokar dem, men är åtminstone lätta att se när man ska skörda.
Det är inget bönår i år precis. Flera plantor har inte allt kommit upp. Cobra ville sig inte alls i år och det blev bara en näve borlotti.

torsdag 9 augusti 2012

Äntligen lite uppehåll

Den här veckan har regnet bara öst ned, igen. Var ute för någon dag sedan och tömde regnmätaren? Tar det inte slut någon gång? Blev så glad för att det äntligen var lite uppehåll och sol när jag vaknade att jag bara var tvungen att springa ut och plocka in lite blommor...
Rosorna Jacque Cartier och Mme Boll ruttnar bort i regnet men två kunde komma med in....

måndag 6 augusti 2012

Ostyrigt

Jag har inte riktigt hängt med i att styra upp flera perenner. Jag är ju van mina pionstöd i armeringsmatta som står på plats året runt. Men nu har jag flera perenner som är höga och verkligen behöver stöd. Ett exempel är den rosa Malvan som jag frösådde för två (?) år sedan. Den är super fin, men inte när den ligger ned ut över stenmuren in till grannens tomt. De kan ju inte ens gå förbi.
Så mycket bättre det blev när den blev upprätad och man ser den ihop med klematis Piilu! Det enda som saknas är en blommande New Dawn däremellan :-( Synd att den inte alls kommit igång i år....

Inte död men inget att skryta med

New Dawn rosorna har verkligen inte visat sig från sin fina sida i år. De har varit helt bedrövliga. Grenar som frusit ned. Jag beskar hårt som jag alltid brukar göra, men ingen laddning med nya fina, kraftiga skott som det brukar komma. En tröst har varit att grannens New Dawn har varit lika tråkig. Men vad hjälper det? Vad saknas? Är det kompostjorden jag lade på i januari? Känns långsökt för det frös ju på strax efter så den näringen kom ju inte ned i backen förrän månader senare. När jag var på Florinska Rosengården i Hålta anade jag att jag nog gödslar för lite... Hönsgödsel är nog inte optimalt. På Florinska får varje ros en näve chrysan både i april, maj, juni och jag undrar om det inte var i juli också! Så mycket har inte mina fått. Kanske har näringen gått åt. Snabbt som ögat fick de och alla andra rosor en dos i början av juli när jag hade varit och hört detta, men det hjälper ju inte i år. Jag får göra en gödslingslista till nästa vår så jag kommer ihåg och inte inser i juni att "ooops glömde gödsla i maj och gjorde jag det i april?!"

Hur som helst lever de och jag lovar ett smaskigare 2013 om de står ut tills dess!