lördag 30 april 2011

Färgfrossa

Innan har jag varit lite fin i kanten och köpt blå, svarta eller vita som placerats i "rätt" rabatt. Några rosa dubbla och grön/vit randiga har jag fått av mamma och de har också fått noga utvalda platser. Men förra våren när det blommade flera färger ihop i rabatterna hos grannarna som stora vackra färgsprakande buketter direkt i rabatten insåg jag att jag saknade det. Färgfrossa på våren. Så i höstas köpte jag en säck med lök när vi var i Köpenhamn och grävde ned lökarna i "buketter" där jag vill se färg till våren. Och det blev färg! Fint och med påskliljorna från mammas stuga som mormor hade blev det extra gult nu i påsk. Tack mamma för de lökarna!
Lite lustigt det där med att sträva efter alla färger inom alla olika sorters blommor. Som blå tulpaner. Varför, egentligen? Det finns ju många andra fina blå blommor. Och de blå tulpanerna är ju knappast blå, mer lila. Men jag köpte ändå till min blå rabatt. Fast egentligen gör sig lungörten bättre som verkligen är blå! Men tulpanerna är fina, lila också...

Överlevare

Jag gjorde verkligen allt fel. Lät den stå hela förra sommaren i en kruka och sedan till hösten när den haft en ordentlig tillväxt tog jag upp den ur krukan, störde rötterna och planterade på friland. Max någon vecka att rota sig på plats innan vargavintern satte in. För kallt har det ju varit och länge. Jag lade nät runt hela kronan för att inte rådjuren eller älg skulle ha kalas. Men istället blev det tunga lass av snö som tyngde ned och gjorde det snett och vint. Nu i våras fick jag lite dåligt samvete och tittade. Såg helt död ut. Gav den ett fiberduksöverdrag och hoppades.... Idag tog vi av det och hittade en blomma!
Persika, Frost verkar vara en tuffing. En hel del av grenarna är torra och döda, men det är helt klart liv i trädet. Eftersom jag måste haft hjärnsläpp när jag pekade ut vart gropen skulle vara i höstas, måste det flyttas igen. Ska fixa det nu i vår. Sedan ska det vattnas och få rotas i fred till hösten.

Vad krävs egentligen

Varje år är det lite likadant. Hur mycket gödslade jag förra året? Lade jag ut något i höstas? Ska jag bara ta hönsgödsel? I år har jag gått efter att jag läst någonstans att ungefär en liter pellets hönsgödsel per kvadratmeter. Jag började med nedre hyllan i bäckenrabatten när jag flyttade över daggkåpor till den vita klätterrosen och gallrade ur rosen som lagt sig åt fel håll. Eller jag kanske började med peacerosorna utanför växthuset? Hopplöst bara två veckor sedan och jag minns inte riktigt. Jag bara gör det. Hur som helst det har blivit hönsgödsel kombinerat med benmjöl där jag vet att det finns lökar. Tulpan, påskliljor, allium eller annat. Blodmjöl lade jag också ut för två veckor sedan på de första tulpanknopparna för att få ha dem kvar. Jag har också fyllt upp och jämnat till i landen med kompostjorden. Den är verkligen fin nu när det både är trädgård- och hushållskompost. 

Här i röda rabatten hamnade det sista ur den gamla säcken som hade klumpat ihop sig och blivit gegga. Peter grannen tyckte det såg ut som björnskit!
Så i år har jag gödslat med mer hönspellets än tidigare och bättrat på med kompostjord första halvan i april. Återstår är övre halvan av bäckenrabatten och hallongrottan. Blåbären ska de få något i år? Träden? Äppelträden, magnolian, valnöten och päronträden? Får fundera på det. Filippa fick ju när jag gav Symphatierosen. Måste nog ge den röda astillben i hypertufatrågen lite. Får försöka fixa det imorgon kanske? Sedan får vårgödningen vara avklarad.

fredag 29 april 2011

Tjusningen med längtan

Först ville jag men vågade inte. Kommer den att överleva? Tomtens mest utsatta hörn. Vill ha ett träd inte buske. Det ska ju vara som husets vårdträd. Läste mer och mer. Kobus, japansk härdig i zon IV? Jaaa den kanske man ska prova. Hittade ett välformat träd. Blekt av näringsbrist men det skulle avhjälpas vid plantering försäkrade Joakim på Rångedala. Sagt och gjort. Mathias grävde största gropen någonsin. Torv och kogödsel på säck, vatten. Väntan. Blommar först efter tio år. Trädet var kanske fem när vi planterade det. Väntan. Det hände inte så mycket bladen blev inte ens mörkare kändes det som. År läggs till år. Väntan. Men så frågar Olle grannen vad är det där i toppen? Åååhhh så fantasiskt ändå och det är nog "bara" nio år :-)

Vad det kan bli av en pinne!


Av Catharina fick jag en fikon stickling förra våren. Eftersom den var lång tänkte jag uppstammat fikon. Det satt faktiskt ett litet kart i toppen och lite naivt trodde jag att jag skulle få ett fikon. Men nej det trillade av. Men den lilla pinnen, fick en 20 liters murar hink att breda ut sig i med fin jord. Oj oj, växte så det knakade så jag tog sekatören i slutet av sommaren och stympade det! Kortade helt enkelt in grenarna. Lite väl taskigt kanske. Dessutom trodde jag ett litet tag att jag skulle övervintra det i växthuset. Minus 20 någonting, neeej det här går inte.... Kom in i garaget efter någon månad. De stackars grenarna var helt förtorkade och de små små kartanlagen såg minst sagt eländiga ut. Så stod det hela vintern. Åkte ut i växthuset i mars igen i bubbelrummet som hölls frostfritt. Någon gren var död. Men nu!! Wow det kan nog bli något av de här karten... :-) Tack Catharina!

Tid att njuta

 Det är verkligen härligt att sätta sig här på kvällen när barnen lagt sig. Ute börjar det bli kyligt men inne i växthuset dröjer sig värmen kvar.
Dessutom doftar det underbart av citronträdet. Visst var det sportlovsveckan i februari jag tog tag i jordklumpen till citronträdet. Rensade bort så mycket jord jag kunde. Gjorde en egen vetenskaplig blandning av rododendronjord och ujord som jag gav trädet i en ny större kruka. Täckte med kakaoflis och vattnade. Bara ett par veckor senare visade trädet sin tacksamhet med ett fullständigt överdåd av knoppar. Som små vita pärlor på varenda gren. Jag har verkligen legat efter sköld lössen den här vintern och med ny jord började de gulbleka bladen skifta till mörkare grönt och som sagt massor av knoppar. En hel del av knopparna har fallit av vid flytten ut till växthuset och jag måste ju komma åt det ena och andra så helt i fred har det inte fått vara. Men ändå det blommar nu så man inte kan annat än att njuta. Med tanke på alla feta humlor som förirrar sig in i växthuset på dagarna borde någon bli kart och citron så småningom. Men just nu är blommorna anledning nog att blunda och bara njuta av doften.....

torsdag 28 april 2011

Stenläggning av bäcken

Så har arbetet börjat med att förvandla betongrännan till en stenlagd bäck istället. Lite pyssel. Hitta platta stenar och lägga ut i rännan. Stora stenar på utsidan för att dölja betongkanterna och ge bäcken en mjukare form. Barnen gillar mest att testköra med vatten.

lördag 23 april 2011

Gjutning av bäcken


Nu har vi satt igång att ersätta den gamla bäcken som hade dammduk med en gjuten ränna istället. Vi behöver förmodligen inte ersätta hela sträckan men en stor del. Först bygga en form och sedan betong som vi försökt få lite högre på kanterna och armerat med hönsnät och några armeringsjärn i botten. Det gick snabbare än vad jag trodde faktiskt. Mathias gjorde det mesta av jobbet förstås. Förhoppningen är att det här ska läcka mindre. Det var svårt att "svänga" dammduken utan att få glipor där vattnet smet iväg...

tisdag 12 april 2011

Hysteriskt?!

Nu växer det så det knakar och frösådderna har fått flytta ut till växthuset. I bubbelrummet med värmefläkt. Men hur tänkte jag när jag sådde? Visst vill trädgårdsmaffian ha tomat plantor, mamma och pappa några till stugan, kreti och pleti några kanske. Men nu har jag över sextio och strax under sjuttio tomat plantor fördelat på sju sorter. Lyckas jag inte få överskott i produktionen till frysen i år så vet jag inte när jag ska få det? Fina plantor är det nu i alla fall!

måndag 11 april 2011

Trögstartad

Konstigt hur man glömmer. När brukar det komma igång att bränna? Ska jag vattna igen? Var det bra proportioner mellan skit och halm? I år hände inget tyckte jag efter första veckan så jag vattnade igen.... Hhhhmmm visst var det varmare i bänken än utanför men andra år har termometern skjutit iväg uppåt 50 grader. Nu visade den 22 -var den igång ordentligt? Strunt samma 24 mars sådde jag. Sedan blev det plötsligt varmare ett par dagar senare. Skulle det bli för varmt för fröna nu?! Fanns det risk för att salladsfröna skulle få värmeslag? Nejdå på mammas födelsedag såg det ut så här.... Fin fint!